Valószínűleg véget ért Szalai Ádám bázeli pályafutása, miután egy sajtótájékoztatón a klub egyik vezetője úgy nyilatkozott, többé nem lép pályára náluk.

LAUSANNE, SWITZERLAND - MAY 08: Adam Szalai #11 of FC Basel 1893 in action during warm-up before the Swiss Super League match between FC Lausanne-Sport and FC Basel at Stade de la Tuiliere on May 8, 2022 in Lausanne, Switzerland.
Fotó: RvS.Media / Basile Barbey / Getty Images

A magyar labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitánya 2022 elején igazolt a svájci Baselbe, és ugyan tavasszal a mérkőzések nagy részén szerepet kapott, az új idényben viszont hamar kikerült a keretből, csupán öt bajnokin és egy kupameccsen játszott. Szeptemberben visszavonult, az olaszok ellen játszotta utolsó találkozóját nemzeti színekben. Októberben megtiltották neki, hogy látogassa az első csapat edzéseit, a 35 éves csatár novemberben bírósági úton érte el, hogy ismét részt vehessen a tréningeken. 

A svájci 20 Minuten beszámolója szerint az újságírók Szalai helyzetéről is érdeklődtek. Az egyik kérdésre Alexander Frei vezetőedző úgy felelt, még bármi lehet, mire David Degen, az igazgatótanács tagja azt válaszolta: 

A klub képviseletében azt mondhatom, hogy már nem fog játszani.

Szalai Ádám a játékosok, csapatok piaci értékének meghatározására szakosodott Transfermarkt szerint 300 ezer eurót (121, 99 millió forint) ér, karrierje csúcsán, 2014-ben 8 millió eurót (3,25 milliárd forint) fizetett érte a német Schalke. 

A futballista OLS-Omega-Laser-Steeltec Kft. nevű cége 906 millió forintos nyereséggel zárt a tavalyi évben, de a Szalai Brothers nevű, ingatlan-adásvétellel foglalkozó vállalkozása is profitot termelt 2021-ben, mégpedig 265,7 millió forintot. 

A legértékesebb magyar labdarúgó lett a válogatott csapatkapitánya

Szalai Ádám után az RB Leipzig középpályása lesz Marco Rossi meghosszabbított keze a pályán.