BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungary's Katinka Hosszu prepares to compete in the women's 400m medley finals during the Budapest 2022 World Aquatics Championships at Duna Arena in Budapest on June 25, 2022.

Nem Hosszú Katinkáéknak adott igazat a bíróság

Egy San Franciscó-i kerületi bíróság a vizes sportok nemzetközi szövetsége (World Aquatics) javára döntött abban a perben, amelyet Hosszú két amerikai úszóval 2018-ban indított a világszervezet ellen az amerikai trösztellenes szabályok megsértésének vádjával.

A World Aquatics hétfőn közleményben jelentette be a számára kedvező döntést, egyúttal jelezte, hogy a szövetség hálás, amiért ezzel egy hosszú bizonytalan időszak lezárult, az ítélet pedig egyértelmű helyzetet teremt. „Ez egy fontos döntés, nem csupán a szövetség, hanem az olimpiai mozgalom számára is” – írták.

Hungary's Katinka Hosszu prepares to compete in the women's 400m medley finals during the Budapest 2022 World Aquatics Championships at Duna Arena in Budapest on June 25, 2022.
Fotó: AFP

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka az amerikai Tom Shieldscel és Michael Andrew-val 2018 végén azt követően adta be a keresetét, hogy az általuk életre hívott Nemzetközi Úszóliga (ISL) torinói versenyét az olasz szövetség lemondta, mert az nem felelt volna meg a nemzetközi szervezet (akkor nevén FINA) szabályzatának, a visszakozást megelőzően pedig a FINA eltiltással fenyegette azokat a sportolókat, akik részt vesznek rajta.

Az ügyben döntő bírónő ítéletében elmondta, valóban több bizonyíték van arra, hogy a nemzetközi szövetségnek gondjai voltak az ISL-lel, és aggodalmát fejezte ki azok miatt, ugyanakkor ez nem ütközik a trösztellenes törvénybe.

Az ugyanis nem írja elő, hogy az egyik fél segítse a másikat abban, hogy konkurenciája legyen, csupán az indokolatlanul kereskedelmi korlátozásokat tiltja. A bírónő azt is megállapította, hogy az ISL mindenkor szabadon megrendezhette versenyeit, és a World Aquaticsnek, valamint tagszövetségeinek nincs monopolhelyzete a sportolók felett. Elhangzott az is, hogy az akkor még FINA néven működő szervezet nem próbálta meg szankcionálni az úszókat és nem fenyegette meg őket.

Ennyit kerestek a magyar úszók a világbajnokságon

A kiváló teljesítményt nyújtó sportolókat a nemzetközi szövetség és a magyar állam is jutalmazza.

A World Aquatics közleményének végén Brent Nowicki ügyvezető igazgatót idézte, aki szerint ez egy elkerülhető vita volt, ugyanakkor a szövetség lezártnak tekinti az ügyet és a jövőre koncentrál.

Az ISL-t 2019-ben az ukrán származású milliárdos, Konsztantyin Grigorisin alapította, és csatlakozott hozzá jó néhány világsztár úszó, többek között a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, akinek a csapata, az Iron résztvevője volt a viadaloknak. A cél az volt, hogy a hagyományos úszóversenyektől eltérően egy pörgősebb, izgalmasabb lebonyolítást hozzanak létre, csapatok részvételével, különböző helyszíneken. Az orosz–ukrán háború miatt egyelőre szünetel a sorozat. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.