A World Aquatics hétfőn közleményben jelentette be a számára kedvező döntést, egyúttal jelezte, hogy a szövetség hálás, amiért ezzel egy hosszú bizonytalan időszak lezárult, az ítélet pedig egyértelmű helyzetet teremt. „Ez egy fontos döntés, nem csupán a szövetség, hanem az olimpiai mozgalom számára is” – írták.

Hungary's Katinka Hosszu prepares to compete in the women's 400m medley finals during the Budapest 2022 World Aquatics Championships at Duna Arena in Budapest on June 25, 2022.
Fotó: AFP

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka az amerikai Tom Shieldscel és Michael Andrew-val 2018 végén azt követően adta be a keresetét, hogy az általuk életre hívott Nemzetközi Úszóliga (ISL) torinói versenyét az olasz szövetség lemondta, mert az nem felelt volna meg a nemzetközi szervezet (akkor nevén FINA) szabályzatának, a visszakozást megelőzően pedig a FINA eltiltással fenyegette azokat a sportolókat, akik részt vesznek rajta.

Az ügyben döntő bírónő ítéletében elmondta, valóban több bizonyíték van arra, hogy a nemzetközi szövetségnek gondjai voltak az ISL-lel, és aggodalmát fejezte ki azok miatt, ugyanakkor ez nem ütközik a trösztellenes törvénybe.

Az ugyanis nem írja elő, hogy az egyik fél segítse a másikat abban, hogy konkurenciája legyen, csupán az indokolatlanul kereskedelmi korlátozásokat tiltja. A bírónő azt is megállapította, hogy az ISL mindenkor szabadon megrendezhette versenyeit, és a World Aquaticsnek, valamint tagszövetségeinek nincs monopolhelyzete a sportolók felett. Elhangzott az is, hogy az akkor még FINA néven működő szervezet nem próbálta meg szankcionálni az úszókat és nem fenyegette meg őket.

Ennyit kerestek a magyar úszók a világbajnokságon

A kiváló teljesítményt nyújtó sportolókat a nemzetközi szövetség és a magyar állam is jutalmazza.

A World Aquatics közleményének végén Brent Nowicki ügyvezető igazgatót idézte, aki szerint ez egy elkerülhető vita volt, ugyanakkor a szövetség lezártnak tekinti az ügyet és a jövőre koncentrál.

Az ISL-t 2019-ben az ukrán származású milliárdos, Konsztantyin Grigorisin alapította, és csatlakozott hozzá jó néhány világsztár úszó, többek között a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, akinek a csapata, az Iron résztvevője volt a viadaloknak. A cél az volt, hogy a hagyományos úszóversenyektől eltérően egy pörgősebb, izgalmasabb lebonyolítást hozzanak létre, csapatok részvételével, különböző helyszíneken. Az orosz–ukrán háború miatt egyelőre szünetel a sorozat.