Több százezer dolláros büntetést kell fizetnie az egyik ügyvédnek, aki a felperest képviselte a Cristiano Ronaldo ellen szexuális erőszak vádjával folyt perben.

Cristiano Ronaldo és ügyvédei várhatják az ezúttal szokatlan helyről érkező, több mint százmillió forintot érő átutalást.
Fotó: Rui Silva

Az egyik illetékes bíró, Daniel Albregts már 2021 októberében javasolta az eljárás beszüntetését, miután a felperes, Kathryn Mayorga ügyvédje, Leslie Stovall olyan dokumentumokra épített, amelyek Cristiano Ronaldo és jogi képviselőinek bizalmas megbeszéléseiről készültek. 2022 júniusában valóban ejtették az ügyet, a döntést meghozó bíró, Jennifer Dorsey pedig ezen a héten 18 oldalas anyagban részletezte az ügyvéd rosszhiszeműségét, amiért 

334 647 dolláros (121,8 millió forintos) büntetés fizetésére kötelezték, amelyet Cristiano Ronaldóéknak kell majd átutalnia.

„A bírók nem szeretik szankcionálni az ügyvédeket, de amikor Leslie Stovall hekkeléssel megszerzett bizalmas dokumentumokkal akarta feltámasztani a védence ügyét, azt már egyértelműen büntetni kellett, mint rosszhiszemű ügyvédi magatartást” – érvelt Jennifer Dorsey.

A megbüntetett ügyvéd nem kommentálta a fejleményeket, viszont a bírósági jegyzék alapján fellebbezett a döntés ellen. 

Korábban azzal védekezett, hogy nem ő lopta el a vitatott dokumentumokat, sőt, az sem bizonyítható, hogy lopottak.

City skyline at night with Bellagio Hotel water fountains, Las Vegas, Nevada, America, USA
A 2009-es események helyszíne, Las Vegas.
Fotó: Getty Images

Az ügy egyébként 2009-es eredetű, amikor Cristiano Ronaldo az angol Manchester Unitedből a spanyol Real Madridba igazolt.

A korábban tanárként és modellként is dolgozó Kathryn Mayorga vádja szerint, miután találkozott a portugál labdarúgóval, többekkel együtt a sztár szállodai lakosztályába ment, ahol a hálószobában Ronaldo molesztálta. Mayorga ezek után feljelentést tett a helyi rendőrségen, ám mivel nem nevezte meg a molesztálóját, az ügyet ejtették. 

A történtek Cristiano Ronaldo pályafutására semmilyen hatást sem gyakoroltak – ezek a hatások mások esetében is változók –: miután a Real Madrid 94 millió eurót (36,2 milliárd forintot) fizetett érte, 2018-ban 117 millió euróért (45,1 milliárd forintért) adta tovább az olasz Juventusnak, amely a pályája csúcsán túljutó csatárt 17 millió euróért (6,5 milliárd forintért) engedte vissza Manchesterbe, a játékos pedig közben ötszörös Aranylabda-nyertessé vált a csapatsikerei mellé. 

2010-ben egyébként Mayorga, illetve Ronaldo képviselői megegyeztek egy 375 ezer dolláros (136,2 millió forintos) összegben és titoktartásban,

ugyanakkor a labdarúgó ügyvédei hangsúlyozták: a szexuális aktus megegyezéses volt, nem történt erőszak. A megállapodás részleteit 2017-ben a német Spiegel hozta nyilvánosságra a Football Leaks fedőnevű forrásra hivatkozva, 2018-ban ennek alapján kezdődött új eljárás, amely során a hölgy 25 millió dollárt (9 milliárd forintot) szeretett volna kapni. Az ügyet azonban tavaly nyáron ejtették, méghozzá a most megbüntetett ügyvéd rosszhiszemű magatartása miatt.

Leslie Stovall nem tagadta, hogy a Spiegelhez eljuttatott, ügyvédi titoktartás alá tartozó dokumentumokat kérte el, pedig azok – a mostani elmarasztalását indokló bíró szerint – eleve „megkérdőjelezhető forrástól származtak”. 

A tavalyi világbajnokság után a pályafutását az angol Manchester United helyett a szaúd-arábiai Al-Nasszr csapatában folytató Cristiano Ronaldo egyébként jó sportformában van: az utóbbi három bajnokiját végigjátszotta, sőt, legutóbb négyszer is betalált, ezzel pedig átlépte az 500 bajnoki gólos álomhatárt.