A négyszeres bajnok LeBron James megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar 39 évvel ezelőtt felállított pontrekordját, így ő lett az amerikai profi kosárlabda bajnokság valaha volt legtöbb pontot szerző játékosa.

LeBron James
Fotó: AFP

A Los Angeles Lakersben játszó LeBron úgy léphetett pályára a szerdai játéknapon, hogy 36 pontot kell szereznie, hogy megelőzze az örökranglistán Abdul-Jabbart, aki pályafutása alatt 38 387 pontot szerzett. A Lakers az Oklahoma City Thunder vendége volt az NBA-ben, LeBron pedig 38 pontot szerzett, ezzel 20 idény alatt, 1410 mérkőzésen összesen 38 390 pontot szerzett. A történelmi pillanat ellenére a Lakers nem tudott győzni a meccsen, végül 133–130-ra kikaptak a Thundertől.

LeBron a rekordot érő kosarat a harmadik negyedének utolsó másodperceiben szerezte. A mérkőzést a helyszínen megtekintő Kareem Abdul-Jabbar személyesen gratulált a rekorddöntéshez. Abdul-Jabbar még 1984. április 5-én állította be az egykori rekordot – írta a Reuters.

A meccset megszakították LeBron kosara után, hogy elismerhessék a játékos teljesítményét. 

Köszönetet szeretnék mondania Lakers szurkolóinak, ti egyedülállók vagytok 

– mondta LeBron James, majd egy álló ovációt kért a közönségtől Abdul-Jabbar tiszteletére.

Milliárdos lett LeBron James

Ő az első kosárlabdázó, aki már aktív játékosévei alatt elérte ezt a határt.

A mérkőzést hatalmas érdeklődés előzte meg, a rajongók sejthették, hogy LeBron ha nem is a Thunder, de a Milwaukee Bucks ellen biztosan megdönti a rekordot. Erre a két mérkőzésre csillagászati összegekért lehetett csak jegyeket kapni. Az átlagos belépők is 200 dollár körül voltak, de A Thunder elleni meccsre volt olyan hely is, amiért átszámítva 36 millió forintot kellett fizetni. Mivel sokan úgy vélték, hogy a Bucks ellen következhet be a rekorddöntő kosár, így a Milwaukee összecsapásra volt jegy, amiért 57 millió forintot kellett fizetni.