Brit rekordnak számító 105 millió fontért (46,6 milliárd forint) szerzi meg a Chelsea labdarúgócsapata a Benficától az argentin válogatottal világbajnok Enzo Fernandezt.

SL Benfica v Sporting CP - Liga Portugal Bwin
Enzo Fernandez még a portugál Benfica játékosaként.
Fotó: NurPhoto via AFP

Sajtóértesülések szerint az átigazolási határidő letelte előtt a két klub még egyeztet a kivásárlás részleteiről. A Chelsea egész januárban tárgyalt a középpályás megszerzéséről, az elvi megállapodás 105 millió fontról szól, azonban a Benfica korábban 120 milliós kivásárlási árat rögzített a katari vb-n egy gólt szerző Fernandezzel kötött megállapodásában.

Az eddigi szigetországi csúcs 100 millió font, amelyet a Machester City fizetett az Aston Villának Jack Grealishért 2021-ben.

A Chelsea-nek nem ez volt az egyetlen nagy igazolása januárban. Az ukrán csodagyereket, Mihajlo Mudrikot egy kiélezett licitháborúban halászták el a londoni rivális Arsenal elől. Mudrikért 100 millió eurót tett le az asztalra a Chelsea tulajdonosa, Todd Boehly, aki azt követően vásárolta meg 2022-ben a csapatot, hogy az orosz–ukrán háború és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz kötődő kapcsolata miatt az angol labdarúgó-szövetség kötelezte Roman Abramovicsot, hogy váljon meg az együttestől.

A Chelsea-t a rengeteg elköltött pénz után az FA is vizsgálni kezdte, hogy betartják-e a pénzügyi fair play szabályokat. A Kékek január 28-ig 460 millió font (203,04 milliárd forint) körüli összeget költöttek transzferekre, ezzel történelmet írtak, ugyanis ilyen rövid idő alatt ennyi pénzt még soha nem invesztáltak futballistákba. Ehhez az összeghez pedig hozzá lehet tenni Enzo Frenandez vételárát is.

„Előbb lőlek agyon, minthogy eladjalak” – üzente edzője Cristiano Ronaldónak, amikor távozni akart

Hamarosan zár a labdarúgó átigazolási időszak és a dráma mindig az utolsó napokban történik. A szezon első felében jól teljesítő játékosok után koslatnak a nagyobb csapatok, azonban senki nem akarja az évad felénél elengedni a sztárjait. Több angol tréner arról beszélt az Athleticnek, hogy a nagy csapatok pénzével nem lehet versenyezni, ezért jó kapcsolatot kell kiépíteni a játékosokkal, hogy maradásra lehessen bírni őket.

Ahogyan arról korábbi cikkünkben írtunk, a téli igazolási időszak mindig sok izgalmat tartogat a szurkolóknak. A szezon közbeni transzferekkel sokan igyekeznek megerősíteni a keretüket a bajnokság második felére, ilyenkor pedig más csapatok foggal-körömmel küzdenek azért, hogy a legjobbjaikat megtartsák. Egy jó játékosért ebben a hónapban igen mélyen a zsebbe kell nyúlni, és a trend egyre inkább azt mutatja, hogy a dúsgazdag klubok számára nincs lehetetlen, és a versenyt figyelmen kívül hagyva irreális összegeket tesznek le az asztalra a labdarúgókért. A példa kedvéért lehet említeni Mudrikot, akit a piaci értékénél két és félszer drágábban húzott be a londoni csapat a Transfermarkt adatai szerint, illetve Enzo Fernandezért is a piaci értékének duplája került az asztalra.