Sportgazdaság

Lettország megbünteti az oroszokkal versenyző lett sportolókat

A lettek bojkottálnák az olimpiát, ha engedik versenyezni az oroszokat. Ráadásul mostantól Lettország bünteti azokat a sportolóit is, akik elindulnak olyan versenyeken, ahonnan nem tiltották ki az orosz és fehérorosz versenyzőket.

A Lett Olimpiai Bizottság (LOK) megvonta az állami támogatást öt sportolótól, akik olyan versenyeken indultak, amelyeken oroszok és fehéroroszok is részt vettek.

Jelena Ostapenko, Lettország
Jelena Ostapenko is áldozatául esett a Lettország által bevezetett szankcióknak.
Fotó: AFP

Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott Inside The Games portál pénteki beszámolója szerint Karlis Lejnieks, a LOK főtitkára megerősítette, hogy – többek között – a 2017-ben Roland Garros-győztes teniszező, Jelena Ostapenko és két profi országúti kerékpáros, Toms Skujin, valamint Kristas Neiland ettől a hónaptól nem részesül támogatásban.

A sportolók abban az esetben kaphatják vissza pénzüket, ha a belügyminisztériummal és az ügyben illetékes szervezetekkel történő tárgyalásokon ezt jóváhagyják.

Az határozottan nem jó megoldás, hogy a kormány a saját sportolóit támadja

– nyilatkozta Kristas Neiland. Az Israel-Premier Tech bringása hozzátette, hogy nem a versenyzőket, hanem a sportszervezeteket kellene felelősségre vonni, mivel csapata a munkaadója, és a versenyzéssel keresi a kenyerét, így nincs választási lehetősége.

A parlament korábban a lett csapatokat is eltiltotta azoktól a tornáktól, amelyeken oroszok és fehéroroszok is részt vesznek.

Lettország múlt hónapban bojkottal fenyegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amikor a szervezet nyilvánosságra hozta: keresi a lehetőséget, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges státusban részt vehessenek a párizsi olimpián.

MOB-elnök: amíg nincs béke, addig elfogadhatatlan, hogy sportolók orosz zászló alatt versenyezzenek, de nem bojkottáljuk az olimpiát

A Magyar Olimpiai Bizottságot és a Hungaroring Sport Zrt.-t is vezető Gyulay Zsolt a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta: 2032-ig meghosszabbítjuk a Formula–1-es szerződésünket, méghozzá az eddiginél kedvezőbb feltételekkel. A 2024-es olimpiával kapcsolatban támogatja a nem háborúpárti orosz és fehérorosz sportolók részvételét, de csakis semleges zászló alatt, mi pedig biztosan nem bojkottáljuk a játékokat. A Magyarock-ruházati kalandnak vége, az Adidas-együttműködés folytatódik, és a budapesti olimpiarendezésről sem tett le.

 

Lettország Ukrajna Oroszország kerékpár Fehéroroszág tenisz
Kapcsolódó cikkek