Sportgazdaság

Egy Európa-bajnok orosz úszó a jövőben francia színekben versenyzik tovább

Orosz állampolgárságát is hátra hagyta Anasztaszija Kirpicsnyikova, hogy folytathassa a nemzetközi versenyzést. A 22 éves úszó franciaként folytatja a profi sportot. Kirpicsnyikova a kazanyi rövidpályás Európa-bajnokságon három számban is első helyet tudott elérni. A nemzetközi sportszövetségek ugyan visszafogadnák az orosz és fehérorosz atlétákat a nemzetközi sportéletbe, de már több ország is jelezte, hogy ezt nem fogadják el.

Az úszásban oroszként háromszoros Európa-bajnok Anasztaszija Kirpicsnyikova már Franciaország színeit képviseli a nyári, fukuokai vizes világbajnokságon, miután megkapta a francia állampolgárságot.

Anasztaszija Kirpicsnyikova
Fotó: Anasztaszija Kirpicsnyikova / Instagram

Döntése nem volt nagy meglepetés

– nyilatkozta Vlagyimir Szalnyikov, az orosz úszószövetség elnöke, megemlítve, hogy Kirpicsnyikova hosszú ideje Franciaországban él.

A 22 éves versenyző 2021-ben a kazanyi rövidpályás Európa-bajnokságon 400, 800 és 1500 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott. 

Az ugyanabban az évben megrendezett budapesti normálmedencés Európa-bajnokságon két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A tokiói olimpián is indult, ottani legjobbjaként hetedik lett 1500-on.

A WADA célkeresztjébe kerültek az orosz sportolók

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség megbüntetett 181 orosz sportolót, miután Oroszország államilag manipulálhatta a doppingellenőrzéshez vett mintáikat.

Az ukránok többé nem versenyezhetnek oroszokkal

Az ukrán sportminisztérium honlapján jelent meg a döntés, amely szerint az ország sportolói nem szerepelhetnek egy versenyen orosz és fehérorosz sportolókkal. Ezt a szabályt azután alkották meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte a két nemzet atlétáinak a szereplést az olimpián, ha semleges színekben versenyeznek. Az ukrán sportolók szerint a döntés tönkreteszi az ország sportéletét.

Berlin is lehervasztotta az orosz sportolók reményeit, mivel a német vezetés hajthatatlan, és találni fog rá módot, hogy az orosz sportolók ne szerepelhessenek a németországi versenyeken akkor sem, ha a nemzetközi sportszövetségek ezt lehetővé teszik, miután kitiltották őket a versenyekről. A módszer: Németország megtagadhatja tőlük a beutazási vízumot. Ezt Nancy Faeser német szociáldemokrata belügyminiszter közölte a dpa jelentése szerint.

 

sport orosz sportolók állampolgárság
Kapcsolódó cikkek