Sportgazdaság

A németek akkor is kitilthatják az orosz sportolókat, ha a nemzetközi szövetségek visszaengedik őket

Lehervasztotta Berlin az orosz sportolók reményeit, hogy visszatérhetnek a nemzetközi versenyekre, ha a sportszövetségek visszaengedik őket.

 

Berlin hajthatatlan, és találnak módot rá, hogy az orosz sportolók ne szerepelhessenek a németországi versenyeken akkor sem, ha a nemzetközi sportszövetségek ezt lehetővé teszik, miután kitiltották őket politikai okból: Ukrajna orosz lerohanása miatt.

Federal Minister of the Interior Faeser on migration policy
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A módszer: Németország megtagadhatja tőlük a beutazási vízumot. Ezt Nancy Faeser német szociáldemokrata belügyminiszter közölte a dpa jelentése szerint, amelyet az MTI idézett hétfőn. Ez lehervaszthatja az orosz sportolók reményeit, hiszen a német példát mások is követhetik, és a politikus célzott is erre nyilatkozatában.

Azok az országok, ahol jelentős sporteseményeket szerveznek, nem tehetetlenek. A vízumkiadáson keresztül ellenőrizhető, hogy az oroszok szerepelhetnek-e. Németországban a nemzetközi versenyek rendezésekor ennek megfelelően tudunk cselekedni. Mindig világos állásponttal fogunk rendelkezni

– mondta.

A háború okán nem csak az orosz, a fehérorosz sportolókat is kitiltották a nemzetközi versenyekről. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban két hete arra tett javaslatot, hogy a rendező szövetségek engedélyt adhassanak a visszaengedésükre, ha semleges színekben lépnek a versenybe.

Összefogtak a nemzeti olimpiai bizottságok az orosz és fehérorosz sportolókért

Az ukrán bojkottfelhívás közvetlen beavatkozás a sport autonómiájába, és a sport egyértelmű átpolitizálását jelenti az ANOC szerint.

Ennek lennének feltételei, mégpedig hogy nem támogathatják nyilatkozataikban Moszkvát a háború ügyében, és nem lehet kapcsolatuk azorosz fegyveres szervezetekkel és hírszerzéssel. A NOB javaslata nem okozott osztatlan örömöt, voltak olyan országok, amelyek úgy döntöttek, emiatt mégsem rendeznek nemzetközi versenyt.

Közel háromszáz ukrán sportoló vesztette életét a háborúban

Az invázió kezdete után több sportoló is önként jelentkezett katonának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt tervezi, hogy májusban Németországban részt vesz a részben neki ítélt Károly-díj átadó ünnepségén – tudta meg német kormányforrásból a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.


 

 

kitiltás orosz sportolók NOB
Kapcsolódó cikkek