Újabb lendületet kapott a „Visszatér-e Lionel Messi a Barcelonához?” kérdés, miután a játékos édesapja, egyben ügynöke, Jorge Messi nemrégiben találkozott Joan Laporta klubelnökkel – aztán, hogy ki miként értékeli az eseményt, az majd elválik.

NICE, FRANCE - APRIL 8: Lionel Messi of PSG during the Ligue 1 match between OGC Nice (OGCN, Gym) and Paris Saint-Germain (PSG) at Allianz Riviera stadium on April 8, 2023 in Nice, France.
Párizsban nem jól mennek a dolgok.
Fotó: Jean Catuffe / Getty Images

Tény egyelőre kevés van. Az egyik, hogy Messi kétéves szerződése idén nyáron lejár Párizsban. A decemberben Argentínával világbajnokságot nyerő hétszeres aranylabdást viszont nem különösebben zárták a szívükbe a PSG-drukkerek, akik több alkalommal is kifütyülték, részben a relatív sikertelenség miatt, mivel ő sem hozta el a hőn állított nemzetközi sikereket. 

Mindenki visszavárja

Eközben volt klubja, a spanyol Barcelona tagjai időről időre bedobják, milyen szép is lenne, ha visszatérne a Camp Nouba: ezzel elméleti síkon egyetért Joan Laporta elnök, Rafa Yuste alelnök, Mateu Alemany sportigazgató, valamint a vezetőedző Xavi is – az utóbbi természetesen még csapattársa is volt, a közösen töltött tizenegy év során pedig számtalan spanyoli bajnoki és kupasikereket arattak, miközben nyertek Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot is, nem is egyet.

Csakhogy a nagy győzelmek után nagy pénzügyi gondok jöttek: tavaly nyáron például a Barca, részben felélve a jövőjét, eladogatta különféle kereskedelmi jogait, hogy javítson az anyagi helyzetén, és egyáltalán nevezni tudja az idényre újonnan igazolt játékosait. Ugyanakkor a spanyol  liga előzetese szerint 

idén nyáron is 150 millió eurót (56,3 milliárd forintot) kéne elővarázsolni valahonnan, hogy szóba jöhessenek a transzferek.

A Barcelonánál mindenesetre soha nem tagadták, hogy minden követ megmozgatnak, hogy visszaszerezzék Leo Messit. A helyzetet azonban az is nehezíti, hogy a dél-amerikai szupersztár és Laporta viszonya elég fagyos. Jorge Messi például többször is elutasította azt a lehetőséget, hogy fia ismét a Barca futballistája legyen. 

Csak a kincstár üres

Két éve eleve e szorult pénzügyi helyzet miatt kellett távoznia Messinek, bár ő talán belement volna a fizetése akkora csökkentésébe, amennyit a klub még ki tudott volna gazdálkodni, ám ekkora esést a hatályos szabályok nem tettek lehetővé anno, úgyhogy nem volt mit tenni, egykori klubbéli csatártársát, a brazil Neymart követve a PSG-hez ment.

A francia sztárcsapat azonban azóta is képtelen összeállni, idén már a bajnokságban is nehezen tartja vezető helyét, a fő célját, a Bajnokok Ligája megnyerését pedig megközelíteni sem tudja, 

miután a múlt hónapban már a nyolcaddöntőben kiesett. Ezért is valószínű, hogy az idény végeztével megint edzőt cserél, és mivel a legjobban fizetett játékosa, a francia Kylian Mbappé még csak 24 éves, Messi pedig a nyáron már 36 lesz, aligha rá építenének.

Képbe kerülhet Szaúd-Arábia

Itt jön a képbe a mostani találkozó az édesapja és Laporta között, aminek a Cadena Ser rádió szerint inkább egy lehetséges katalóniai gálameccs volt a témája, mintsem a visszatérés, de ettől még egy átigazolás nagyon is lehetséges. 

LUSAIL CITY, QATAR - DECEMBER 18: Jorge Messi, father and agent of Lionel Messi following the FIFA World Cup Qatar 2022 Final match between Argentina and France at Lusail Stadium on December 18, 2022 in Lusail City, Qatar.
Az idősebb Messi, Jorge a világot járva keresi a transzferlehetőségeket.
Fotó:  Jean Catuffe / Getty Images

Az egész család kedveli Amerikát, ahová a David Beckham-féle Miami hívja, Jorge Messi pedig nemrég járt Szaúd-Arábiában is, ahová a világbajnokság után a másik korszakos híresség, a portugál Cristiano Ronaldo szerződött. Utóbbi az Al Nasszrhoz, Messinek viszont az Al-Hilal tett évi 157,9 milliárd forintot érő ajánlatot. 

A csavar a történetben, hogy az Al-Hilallal szemben jelenleg transzferembargó van érvényben, mert tavaly nyáron úgy hosszabbított szerződést középpályásával, Mohamed Kannóval, hogy a játékos már megegyezett az átigazolásáról az Al-Nasszrral – amelynek viszont negyedévvel később a rivális csapateltiltása miatt szabad lett az útja Ronaldo felé...