Elindította OnlyFans-oldalát Szofia Zsuk, havonta 8 dollárt kér a feliratkozóktól – jelentette be Instagramon a 23 éves egykori teniszező, akinek példája megmutatja, milyen kegyetlen tud lenni az élsport még egy rendkívüli tehetséggel is. A Miamiban élő orosz modell, influenszer több alkalommal is nyíltan beszélt arról, miért váltott a teniszütőkről, és mit gondol az új karrierjéről.

Szofia Zsuk
Szofia Zsuk tenisz és sport nélkül is képes boldogan élni, szerinte emiatt bántják sokan.
Fotó: Sofya Zhuk / Facebook

A moszkvai születésű lány a legendás belga Justine Henin akadémiáján ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd a tenisz leghíresebb intézményében, az ING Akadémián tanult. Zsuk tehetségéről áradoztak a szakértők, és mindössze 15 évesen elérte első nagy sikerét: 2015-ben szettveszteség nélkül nyert a juniorok között a sportág legfontosabb versenyén, Wimbledonban.

Egy évvel később már a felnőtt WTA-mezőnyben is bemutatkozott, a női tenisz legendái pedig azt mondták róla, ő lehet az új Marija Sarapova. Krónikus hátsérülése azonban szezonról szezonra hátráltatta az előrelépését, így végül a 2019-es wimbledoni selejtezőben egy 6:0-ra elbukott játszma után úgy döntött, visszavonul – egyébként a svájci ikon,

Roger Federer is wimbledoni 6:0-val búcsúzott a tenisztől, igaz, ő aztán egészen más irányba indult…

A szervezete nem volt alkalmas az élsportra

A világranglistán a 116. helyig jutó Zsuk a visszavonulását követően még azt mondta, csupán szünetet tart, ám nemrég az Instagramon egy kérdésére azt felelte, sohasem tér vissza a pályára. A WTA-nak adott interjúban elárulta, a wimbledoni sikere előtt olyan rossz állapotban volt a háta, hogy egyetlen orvos sem ajánlotta neki a játékot, és aki vállalta is a kezelését, azt mondta, legfeljebb néhány év maradt hátra pályafutásából – ekkor volt ugyebár 15 éves…

556914401
Szofia Zsuk nyolc évvel ezelőtt, a wimbledoni díjátadón.
Fotó: AFP

A teniszező idővel beletörődött, hogy szervezete nem alkalmas az élsporttal járó terhelésre: nem szívja fel megfelelően a fehérjét, emiatt a porckorongok sérülékenyek,

az MRI pedig azt mutatta, a gerincének a feszessége olyan, mint egy 50-60 éves emberé.

Mivel a gerince állandóan problémát okozott, a fájdalom kihatott a csípőjére, a vállára és a térdére is.

„Wimbledon után egyre több versenyre kaptam szabadkártyát, egyre többet utaztam, amit nagyon nehezen viseltem. A testem és a lelkem gyógyulásáért is küzdenem kellett, ami túl sok volt így együtt. A fájdalmaim miatt egyre boldogtalanabb voltam, és sokszor gondoltam arra, hogy többet kellene figyelnem az egészségemre” – vallotta be Zsuk.

Ő is tudja: idővel lecserélik az új lányokra

Bár pályafutása során 400 ezer dollárt keresett, a Nike és a Philipp Plein márkák nagykövete volt, amikor 19 évesen a visszavonulás mellett döntött, teljesen tanácstalan volt, hiszen addigi életét gyakorlatilag a pályán töltötte. Végül elfogadta egy modellügynökség ajánlatát, de már akkor a következő lépésen gondolkozott.

Erre a szakmára hosszabb távon nem támaszkodhatok, öt-hét év, és lecserélnek az új lányokra. Még a teniszkarrier is tovább tart

mondta. Hozzátette: élvezi, hogy már nem kell két napot repülnie Ausztráliába, nem hotelről hotelre jár, és a bőröndjét sem kell állandóan ki-be pakolnia.
Új pályafutása sem indult zökkenőmentesen: az első merészebb képeknél elárasztották a gyűlölködő üzenetek, volt olyan felvétel, amelyre annyi fenyegető komment érkezett, hogy inkább le is törölte az Instagram-oldaláról.

Megfenyegették a merészebb képek miatt

Hirtelen nem értettem: most mi a baj? Csak megosztottam egy képet, ami tetszik nekem. Aztán rájöttem, hogy az emberek egyszerűen nehezen viselik, hogy a teniszen kívül is van életem, és boldog lehetek sport nélkül is, nem kell, hogy hiányozzon a pálya

jelentette ki Zsuk. Megjegyezte, a fenyegető üzenetek még teniszkarrierje alatt is kísérték, egy-egy vereség után sportfogadók tucatjai sértegették, gyalázták.

Az orosz modell szerint sokan nem akarják elfogadni, ha nem úgy él, ahogyan azt ők szeretnék, és minden olyan szervezet munkájában szeretne aktívan részt venni, amely azért küzd, hogy a nőket ne sértegessék a közösségi médiában csak azért, mert modellek.

Megszólalt a nem elég az erotikus fotó, adószám is kell

A közelmúltban egy brit adóhatósági határozat miatt az Európai Bíróság is foglalkozott az OnlyFans nevű, idehaza is egyre népszerűbb közösségi oldal működésével. Az ügy kiindulópontja az az alapvető kérdés volt: kinek is kell megfizetnie az áfát, és az pontosan mennyi? A luxembourgi eljárás kapcsán a Világgazdaság megkereste a magyar adóhivatalt azt tudakolva, hogy itthon hogyan kell a közterheket lerónia annak, aki úgynevezett alkotóként tartalmakat tölt fel az OnlyFansre. Kiderült: önmagában nem elég az erotikus fotó.