Sportgazdaság

Hazaküldtek két olimpiai bajnok orosz taekwondóst az azeri világbajnokságról, amiért nyíltan támogatták Putyint

Elutasították két orosz olimpiai bajnok jelentkezését az Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban zajló taekwondo-világbajnokságon. A két sportoló korábban nyíltan támogatta az ukrajnai háborút és Vlagyimir Putyint.

A két orosz taekwondós a tokiói olimpián nyert aranyérmet, ezzel a sportág első orosz bajnokai lettek. Makszim Hramcov a 80 kilogramm alatti csoportban szerezte meg az aranyat, Vladislav Larin pedig a 80 kilogramm feletti csoport csúcsára ért fel.

TAEKWONDO-OLY-2020-2021-TOKYO
Russia's Vladislav Larin prepares for the taekwondo men's +80kg gold medal bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe Hall in Tokyo on July 27, 2021. (Photo by Javier SORIANO / AFP)
Vladiszlav Larin.
Fotó: Javier Soriano

A World Taekwondo közölte, hogy a két orosz regisztrációját törölték a bakui világbajnokság résztvevői közül. 

A páros semleges egyéni versenyzőként jelentkezett a tornára. A World Taekwondo korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) márciusi ajánlásai alapján feloldotta az orosz és fehérorosz sportolókra vonatkozó teljes kitiltást a versenyeiről. Ennek ellenére továbbra is fenntartják a szankciókat azokkal az atlétákkal szemben, akik nyíltan támogatják a háborút vagy a háborúhoz köthető személyeket – írta meg az Inside the Games.

A nemzetközi sportági szervezet egy háromlépcsős folyamatban ellenőrizte a semleges színekben jelentkező orosz és fehérorosz sportolókat, majd ezt követően értékelték, hogy részt vehetnek-e a versenyen. Végül 23 egyéni semleges induló jelentkezését hagyták jóvá, akik közül 14 orosz és 9 fehérorosz.

Az Orosz Taekwondo Szövetség elítélte a World Taekwondo döntését.

Mégis versenyezhetnek az orosz sportolók Nyugaton – az első döntés már megszületett

Ez csak azokra vonatkozik, akik nem támogatják az Ukrajnában zajló háborút.

Az orosz sportolókat továbbra is üldözik

A NOB állásfoglalása az orosz és fehérorosz sportolókkal kapcsolatban nem hozott szélesebb körű nyugvást a feszült helyzetbe.

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség (World Sailing) továbbra sem engedélyezi orosz és fehérorosz sportolók indulását az égisze alatt zajló versenyeken.

A szerdai közlemény szerint az elnökség azért tartotta fenn korábbi döntését, mert úgy véli: nem történt jelentős változás azokban a körülményekben, amelyek az eltiltáshoz vezettek az Ukrajnában háborúzó Oroszország és legfőbb szövetségese esetében.

A World Sailing 2022. március 1-jén jelentette be, hogy felfüggeszti az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi vitorlásviadalokon való részvételét.

 

taekwondos világbajnokság Putyin NOB
Kapcsolódó cikkek