Ahhoz képest, hogy a labdarúgó-világsztárok szerződtetésének a sorát Cristiano Ronaldóval az al-Nasszr nyitotta, most éppen a 9-szeres szaúdi bajnokcsapat áll hadilábon az átigazolásokkal, részben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) büntetése miatt.

Cristiano Ronaldo már akkor sem volt elégedett, amikor csak a második helyen zárták a szaúdi bajnokságot.
Fotó: AFP

A történet még 2018-ban gyökerezik, amikor futballszempontból még sehol sem volt a Public Investment Fund (PIF) nevű befektetési alap, amely nemrég saját üzemeltetésébe vont négy csapatot (az al-Nasszr mellett az al-Ahli, az al-Hilal és az al-Ittihad), és központosítva igyekszik begyűjteni a világ sok-sok menő focistáját, majd elosztani a nevezett egyesületek között, amelyek rivalizálását is mesterségesen élezik.

Ennek a projektnek még Ronaldo transzfere is csak az előszele volt. Ez egyfelől nem került semmibe, hiszen az angol Manchester Unitednek nem kellett fizetni egy fityinget sem, mivel közös megegyezéssel szerződést bontott a játékossal, másfelől viszont nagyon is drága biznisznek számít, vagy legalábbis hatalmas  

elvégre a portugál éves fizetését 200 millió dollárra (66,4 milliárd forintra) becsülik.

Azóta lement a 2022–2023-as bajnokság, amelyben az al-Nasszr a második helyen végzett, ami Ronaldónak nyilván nem elég, úgyhogy a klub tovább erősítene – csak nem tud.

Kik igazoltak már Szaúd-Arábiába?

Egyetlen idei nyári szerzeménye persze nem rossz, hiszen a horvát Marcelo Brozovic a válogatottjával 2018-ban ezüstérmes lett a világbajnokságon, idén pedig megnyerte a Nemzetek Ligáját, előző klubjával, az olasz Interrel pedig ugyancsak döntőzött a Bajnokok Ligájában. 

Ám rajta kívül nem érkezett még senki az al-Nasszrhoz, miközben a többi kiemelt egyesület nyakra-főre igazol. 

Befutott már Szaúd-Arábiába a legutóbbi aranylabdás, a francia Karim Benzema a spanyol Real Madridtól, honfitársa, N’Golo Kante az angol Chelsea-től, a brazil Roberto Firmino az angol Liverpooltól, a portugál Rubén Neves az angol Wolverhamptontól, a szerb Szergej Milinkovics-Szavics meg az olasz Laziótól többek között – de egyikük sem Ronaldóékhoz.

Mi következhet most?

Ennek az egyik oka, hogy a még csak a mérsékelten tőkésített szaúdi focikorszakban, 2018-ban szerződtetett, majd 2020-ban ingyen elengedett nigériai 

Ahmed Musa után elfelejtettek átutalni 390 ezer fontnyi (169,6 millió forint) bónuszt az angol Leicesternek. 

Musa egyébként nem váltotta meg a világot, 62 meccsen rúgott 14 gólt, azóta pedig már a harmadik munkaadóját fogyasztja – jelenleg Törökországban légióskodik –, most mégis miatta került titltólistára az al-Nasszr.

Amikor 2018 augusztusában megérkezett Rijádba, még nagyon örültek a helyiek Ahmed Musának.
Fotó: AFP

A klub nem regisztrálhat új játékosokat a fennálló tartozása miatt. Minden vonatkozó tiltást feloldunk, amint a hitelező megerősíti, hogy a tartozást rendezték

– állt a FIFA közleményében.

Technikailag az al-Nasszr elvben tárgyalhat és meg is egyezhet játékosok átigazolásáról, csak éppen nem regisztrálhatja őket, úgyhogy a lényegen ez sem változtat.

Mikor lesz meccs?

Persze a tiltás feloldására elvileg nem kéne sokat várni, hiszen 390 ezer font kifizetése a 600-700 milliárd dolláros (199-233 billió forintos) vagyonúra taksált jelenlegi tulajdonosnak, a PIF-nek nem lehet gond, csakhogy a befektetési alap jelezte: az egész azelőtti történet, hogy ők átvették volna az irányítást, nem is tudtak róla, hiába szólt a FIFA már 2021-ben a klubnak.

Amúgy sincs szerencsés passzban az al-Nasszr. 

Még a tiltás kihirdetése előtt a Chelsea-től kinézett marokkói Hakem Zijes átigazolása sem ment végbe, 

mivel térdproblémákat állapítottak meg a szélsőnél, ezért jóval alacsonyabb fizetést ajánlottak neki, amin a játékos megsértődött.

Próbálkozni azonban próbálkozik a főnökség, az átigazolásokra szakosodott olasz újságíró, Fabrizio Romano szerint például 

Ronaldo egykori manchesteri klubtársa, a brazil válogatott Alex Telles ügyében közel a megegyezés 

– aztán, hogy mikor játszhat is majd az al-nasszrben, az más kérdés.

Úgyhogy egyelőre marad a munka, hiszen a jelenlegi keret Ronaldo hazájában, Portugáliában edzőtáborozik, ott készül az augusztus 22-én esedékes Ázsiai Bajnokok Ligája-selejtezőre.