Nyilván főleg szakmailag döbbenetes a Debrecen kiesése a harmadik számú európai labdarúgókupa-sorozatból, a Konferencia-ligából, de anyagilag sem mindegy. Ugyan az Európa-ligához és főleg a Bajnokok Ligájához képest aprópénz, amit itt keresni lehet, de azért néhány százezer euró sem mindegy – főleg, ha egy klub hosszú idő után juthat nemzetközi lehetőséghez, ahogy a Loki idén. 

Ausztria , Bécs 20230810 Labdarúgás Konferencia liga selejtező 3 kör 1. mérkőzés Rapid Wien-DVSC Fotó  Dömötör Csaba - Nemzeti Sport A képen:  Dzsudzsák Balázs csapat Ausztria , Bécs 20230810 Labdarúgás Konferencia liga selejtező 3 kör 1. mérkőzés Rapid Wien-DVSC Fotó  Dömötör Csaba - Nemzeti Sport A képen:  Dzsudzsák Balázs csapat
Dzsudzsák Balázs volt már nemzetközileg sikeresebb csapatok kapitánya is.
Fotó: Dömötör Csaba

Akadt már az idei nyári kánikulában is hideg zuhannyal felérő eredménye a magyar focinak, hiszen a Ferencváros a Bajnokok Ligája legelső selejtezőkörében zúgott ki a feröeri KÍ ellen. 

Ez még akkor is megmagyarázhatatlan katasztrófa volt, ha a rivális aztán ment még egy kört a BL-kvalifikációban, hiszen mégiscsak félamatőr társaságról van szó, amelynek az ilyen ügyekben mértékadó Transfermarkt német szakhonlap szerint 2,77 millió euró (1,1 milliárd forint) az összértéke, miközben a Fradié 49,65 millió euró (19 milliárd forint)… 

Ez a pofon olyan korai volt, hogy az FTC nem is a második, hanem a harmadik számú sorozatba zuhant át – ami a Konferencia-liga, a Debrecen vesztőhelye.

Miként viszonyul a Debrecen a Fradihoz?

A kontraszt azért is nagy, mert a Ferencváros legalább itt halad, az ír Shamrock Rovers és a máltai Hamrun Spartans ellen is kettős győzelemmel jutott tovább, azaz már csak egy selejtezőkört kell vennie, és a csoportkörbe jut, amellyel megkeresheti azt a bizonyos aprópénzt.

Hamrun Spartans v Ferencvaros - UEFA Europa Conference LeagueTA' QALI, MALTA - AUGUST 10: Elionay (front) of  Hamrun Spartans controls the ball ahead of Mohammad Abu Fani (R) of Ferencvaros during the UEFA Europa Conference League, third qualifying round, 1st leg soccer match between Hamrun Spartans and Ferencvaros at the National Stadium, on August 10, 2023, in Ta' Qali, Malta.  (Photo by Domenic Aquilina/NurPhoto) (Photo by Domenic Aquilina / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Fradi legalább a Konferencia-ligában vigasztalódik.
Fotó: AFP

Ettől a lehetőségtől esett el a Debrecen, amely pedig nemcsak az előző NB I.-es évad bronzérmese, de a mostani kiírásban a második helyen áll a zöld-fehérek mögött. 

A DVSC Futball Szervező Zrt. 2022-es adózott eredménye 129,53 millió forint veszteség volt, 

miközben az értékesítés nettó árbevétele mintegy kétmilliárd forintot tett ki. A 8,95 millió eurós (3,43 milliárd forint) játékoskeret legértékesebb futballistája a 26 éves északmacedón csatár, Dorian Babunszki, akit 750 ezer euróra (287,49 millió forintra) taksálnak. A legnagyobb sztár viszont továbbra is a magyar válogatottsági rekorder, Dzsudzsák Balázs, aki – bár 36 esztendősen már mindössze 250 ezer eurót (95,83 millió forint) ér – pályafutása során több mint 40 millió eurót (15,33 milliárd forintot) mozgatott meg. 

Ám ez most mit sem számított az osztrák ellenféllel szemben.

Mit súgott a múlt?

Már az baljós volt, ahogy a piros-fehérek kezdték a kvalifikációs sorozatot, hiszen az első párharcukban ugyan az idegenbeli odavágót megnyerték az örmény Alaskert ellen, de itthon a kilencven perc végére eltűnt az előny, és végül tizenegyesekkel sikerült továbbjutni. 

A következő fordulóban is biztatóan sikerült az első meccs, hiszen a Rapid Wiennél gól nélkül zártak a felek – a gyep helyett inkább a nézőtéren volt látvány –, ezért aligha gondolta bárki, hogy a visszavágón az osztrákok egy ötöst rúgnak a Lokinak, amelynek ezzel három hét alatt véget is ért a nemzetközi kupaszereplése.

Ausztria , Bécs 20230810 Labdarúgás Konferencia liga selejtező 3 kör 1. mérkőzés Rapid Wien-DVSC Fotó  Dömötör Csaba - Nemzeti Sport A képen:  csapat örömAusztria , Bécs 20230810 Labdarúgás Konferencia liga selejtező 3 kör 1. mérkőzés Rapid Wien-DVSC Fotó  Dömötör Csaba - Nemzeti Sport A képen:  csapat öröm
A Debrecen máris lelépett a nemzetközi porondról.
Fotó: Dömötör Csaba

Persze a történelem tapasztalatai alapján nagy reményeik nem lehettek, hiszen az együttes eleve négy év után játszhatott nemzetközi mérkőzéseket – közben megjárta a hazai másodosztályt is –, és akkor sem tudott három körnél tovább jutni, de legalább az olasz Torino- és a norvég Rosenborg-szintű csapatokba tört bele a bicskája.

Ugyan a megkezdett idény pénzdíjait az Európai Labdarúgó-szövetség még nem hozta nyilvánosságra, de az előző szezon összegei ismertek, ez nyújthat segítséget a Debrecen mostani kiesése okozta károk felméréséhez.

Mennyiről is maradt le a Loki?

Azzal, hogy a Loki a harmadik selejtezőkörben fejezte be részvételét a Konferencia-ligában, legalább 550 ezer eurót (211 millió forint) kereshetett, ennyi volt ugyanis a tavalyi összeg, ami bizonyosan emelkedett mostanra. 

Ez sem kis összeg, de az igazi nyilván az lett volna, ha a csoportkörig eljut, ahogy a Fradinak kinéz, ez ugyanis 2,94 millió eurót (1,1 milliárd forint) ért tavaly ilyenkor. 

Ráadásul ebben a szakaszban minden szerzett pontért és főleg a győzelmekért pluszban csilingel a kassza, egy mégoly szerencsés döntetlen is 166 ezer eurót (64 millió forint) hozott a konyhára az előző idényben.

A Konferencia-liga pénzdíjai 2022–2023
 

Ezekről marad le a Debrecen, amely továbbjutása esetén az olasz Fiorentinával játszhatott volna remek kis rangadókat – és kereshetett volna legalább 750 ezer eurót (288 millió forint) –, ehelyett azonban készülhet a Kisvárda elleni magyar bajnokira, amit ugyancsak hazai pályán játszik, mert a riválisé olyan rossz állapotban van, hogy kérte a pályaválasztói jog felcserélését.

De legalább gyorsan vissza lehet ülni a lóra a nagy esés után.