Sportgazdaság

A sportolók is rámozdultak a TikTokra: ők dobtak nagyot, Ryan Garciától Dwayne Johnsoning

Sok sportolónak presztízs- és anyagi kérdés, szerepel-e a legnagyobb online közösségi oldalakon. A TikTok jelenleg a legtrendibb felület, nem csoda, hogy sok atléta – vagy a menedzsmentje – próbál nézettséget szerezni és csatornát építeni. Legtöbbjük ráadásul nemcsak az életét mutatja be, hanem emberek millióit motiválja.

Az Instagram- és a YouTube mellé gyorsan felzárkózott a TikTok, az élelmes influenszerek pedig igyekeztek minél előbb reagálni. De nemcsak a „civil” véleményvezérek vannak fent az alkalmazáson: sok hírességnek van közösségi oldala, van, akinek kényszerből, van, aki csak nem akar lemaradni, és van, aki szimplán élvezi, ha bemutathatja az életét.

Tiktok - Social Media - Photo Illustration
Fotó: AFP

Összeállításunkban most a sport világába tekintünk bele, leginkább az Egyesült Államokra fókuszálva, hogy kiderítsük, hogyan élik az életüket a legnépszerűbb topkategóriás aktív atléták.

Tom Brady amerre jár, nem maradunk poszt nélkül

Tom Brady sporteredményei alapján joggal érdemelte ki a valaha volt legjobb NFL-játékos címet, a New England Patriots irányítóját nem csak a pályán szerzett képességei vezették ahhoz, hogy Amerika egyik legnépszerűbb szupersztárja legyen. Brady óriási karizmával büszkélkedhet, rengeteg embert inspirál. A TikTokra való regisztrálása után rövid időn belül több millió követőt és rajongót szerzett, videóit több tízmillióan tekintették már meg.

Tom Brady speaks to fans during a “Thank You” celebration honoring the former New England Patriots’ quarterback during half time of the home opening game for the New England Patriots on September 10, 2023 in Foxborough, Massachusetts. Brady played for 20 seasons with the New England Patriots. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Tom Brady igazi nemzeti kincse az Egyesült Államoknak.
Fotó: AFP

Az NFL-rajongók örömmel látták, hogy a legendás játékos Lil Nas X mellett táncol, Fortnite-ot játszik, és bemutatta családi életét. Hamarosan a TikTok egyik legkövetettebb labdarúgója lett, és sokan egyetértenek abban, hogy a TikTok egyik legjobb amerikai focistája is.

Vannak azonban, akik úgy látták: ez egy szereplésre törekvő sportoló elkeseredett próbálkozása. Ezek a kritikák azonban rövid életűnek bizonyultak, ő lett az alkalmazás egyik legnépszerűbb alkotója az Egyesült Államokban. A #TomOnTikTok hashtag felrobbant, amikor csatlakozott az oldalhoz.

Az egyik leginspirálóbb személyiség a TikTokon

Olivia Dunne a Louisiana Állami Egyetem hallgatója és tornásza, teljesítménye mellett közösségimédia-tartalmaival kerül a középpontba. Ezzel kiválóan is él, megragadja a közösségi média nyújtotta lehetőséget, és az internet sztárjává nőtte ki magát. A TikTokon 7,8 millió követője van, videóin a lájkok száma már meghaladta a 408 milliót.

American gymnast Olivia Dunne arrives at the 2022 ESPY Awards held at the Dolby Theatre on July 20, 2022 in Hollywood, Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto) (Photo by Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A gyönyörű Olivia Dunne nem csak szépségének köszönhetően sikeres.
Fotó: AFP

A platform egyik leghíresebb sportolójaként Olivia Dunne élénk személyisége révén szinte kiugrik a képernyőről. Újszerű megközelítéseket alkalmaz közösségimédia-felületén, ahova mindenkit meghívott, hogy csatlakozzon hozzá „erre az izgalmas utazásra, amit életnek hívnak”.

@livvy My Bliss is a good day in the gym! Loving my new VuoriBlissBlend™️ set! #VuoriPartner ♬ Come as You Phonk - lofi'chield

A közelmúltban főiskolai végzettséget szerző Dunne tehetséges vloggerként rengeteg tartalmat készít, az edzésprogram bemutatásától az oktatóanyagokig, az utazási naplókig, az étkezési kalandokig és a személyes gondolatokig. TikTok-jelenlétében az egyik legmegragadóbb egyedülálló történetmesélési képessége.

Sok fiatal néző számára, akik nehéz időket élnek át, reményt adnak az üzenetei.

Virágzik az influenszerszakma: így lehet pénzt keresni a YouTube-on és a TikTokon

A TikTok-, az Instagram- és a YouTube-influenszerek sok különböző forrásból szedik össze a jövedelmüket. Egyrészt havi rendszerességű fizetést kapnak a platformoktól a követőik után, másrészt szponzorációkkal és hirdetésekkel keresnek pénzt. A bevételük a követőtáboruktól, a megtekintésektől és az előállított tartalom minőségétől függ. A sikeresebb véleményvezérek egyetlen bejegyzéssel akár több millió forintot is leakaszthatnak.

 

A kőkemény hátvéd, aki megnevettet mindenkit, és sportolásra ösztönzi a fiatalokat

Egy olyan korszakban, amikor a sportolók minden eddiginél nagyobb mértékben csatlakoznak a közösségimédia-platformokhoz, kevés fiók tűnik ki annyira a tömegből, mint Isaac Rochell a TikTokon. Első pillantásra a Los Angeles Chargers jól ismert hátvédje úgy tűnhet, mint egy újabb NFL-játékos, aki online követőket próbál szerezni.

Indianapolis Colts defensive end Isaac Rochell (91) is seen after the conclusion of the preseason NFL football game against the Detroit Lions in Detroit, Michigan USA, on Friday, August 27, 2021. (Photo by Jorge Lemus/NurPhoto) (Photo by Jorge Lemus / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Isaac Rochell sok videón várandós feleségével szerepel
Fotó: AFP

Isaac Rochell szigorú fitneszrutinját is bemutatja, de van egy másik népszerű oldala is: életvidám humora, hülyéskedése sok embernek örömet szerez. Van még egy fontos ok is, amiért sztár lett az alkalmazásban: Rochell következetesen prioritásként kezeli az emberek inspirálását az aktív, tartalmas életre.

A Rochell’s Recruits programja révén a fiatal gyerekeket sportolásra ösztönzi.

Úgy véli, ez lehetővé teszi számukra, hogy olyan szokásokat alakítsanak ki, amelyek elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott életmód fenntartásához, és megóvják őket a bajoktól, a bűnözéstől. Dicsérték ezért a kezdeményezésért, különösen egy olyan korszakban, amikor olyan sok a szemét a közösségimédia-alkalmazásokban.

Ryan Garcia villámgyors csapásokkal tört be a TikTokra

Ryan Garcia bokszoló erőteljes hatást gyakorolt a TikTokra. Villámgyors mozdulataival és elbűvölő egyéniségével hódította meg a közösségi médiát, nagyon gyorsan több százmillió megtekintést gyűjtött össze.

LAS VEGAS, NV - APRIL 22: Gervonta Davis (R) and Ryan Garcia (L) exchange punches during their catchweight bout on Saturday night at the T-Mobile Arena in Las Vegas, Nevada, United States on April 22, 2023. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A bokszoló igazi közönségkedvenc.
Fotó: AFP

Természetesen nem titok, hogy Garcia a ringben nem ismer kegyelmet, a TikTok-jelenléte azonban azt bizonyítja, hogy nem csak harcra képes, fiókja beenged egy világklasszis sportoló mindennapi életébe. Sokak számára videói hídként működnek, összekötve a rajongókat a kesztyű mögött lévő személlyel.

@kingrygarcia Think you can take my crown? Think again👑 @fasttwitchenergy #duet #boxing #ryangarcia #fasttwitch #gatorade ♬ original sound - Ryan Garcia

A TikTokon Garcia rendszeresen oszt meg részleteket edzéseiből, gyakran motivációs beszéddel kísérve.

Videói mindig kiszámíthatatlanok. Az egyik pillanatban megmutatja kifogástalan lábmunkáját, a másikban megnevetteti az embereket. A ringbeli tehetség és a humor kombinációja tette lehetővé számára, hogy jelentős számú követőt gyűjtsön a platformon.

Sziklaszilárdan az élen: Dwayne Johnson, a nagyágyú

Dwayne Johnson csatlakozása a TikTokhoz az egyik legnagyobb vívmány volt a platform számára, az oldal hosszú ideig marketingeszközként használta fiókja létrehozása után. A híres színész, producer, sportoló és motivációs előadó videóiban a kulisszák mögötti pillanatokat tárja nézők elő, edzéseket és élményeket is megmutatva.

Dwayne 'The Rock' Johnson look-alike Antonio Muratore. See SWNS story SWTProck. A personal trainer says he is regularly treated like a celebrity - because he is a spitting image of the Rock. Antonio Muratore even has the same tattoos as Hollywood star Dwayne Johnson. He says he is stopped on the street on a daily basis - and isn't always quick to reveal the truth. Antonio, 54, say crowds gather for pictures with him wherever he goes - even when he is sunbathing at the beach. ***EXCLUSIVE***
Dwayne Johnson már filmsztár, de még mindig inkább sportolóként tekint magára.
Fotó: AFP

Könnyedén felveszi a kapcsolatot bármilyen közönséggel, politikai megnyilvánulások nélkül hidalja át a szakadékokat, és bár a TikTok alkotói immár akár 10 perces videókat is közzétehetnek, a Szikla általában igyekszik 60 másodpercnél rövidebb ideig lekötni a közönséget.

Legtöbbször inspiráló előadásokat tart, motiválva minden generációt, hogy kiteljesítsék képességeiket. Más videókban együttműködik influenszerekkel, és vidám tartalmakat készít.

@therock

Reps at the park count too, right!? 😉 She's 5 now, and at the rate she's growing it ain't gonna be long before my youngest tornado outgrows the bicep 💪🏾🌪️

♬ Hustlin' - Rick Ross

Közel 64 millió követővel a Szikla nemcsak az egyik legjobb sportoló a TikTokon, hanem az egyik legkövetettebb fiók is az övé. 

 

influenszer sportoló TikTok Tom Brady The Rock
Kapcsolódó cikkek