Sportgazdaság

Súlyos büntetésre számíthat a Premier League-csapat a pénzügyi szabályok megsértése miatt

Az angol labdarúgás első osztályában, a Premier League-ben szereplő Everton a gyanúk szerint megsértette a liga pénzügyi és fenntarthatósági szabályait, ami miatt akár 12 pont levonásra is számíthat. Az Everton annak a két klubnak az egyike, amelyik még soha nem esett ki a Premier League-ből, azonban a büntetéssel nagyon valószínűvé válna ez a forgatókönyv.

A Premier League-ben szereplő Everton komoly büntetést kaphat a pénzügyi szabályok megsértése miatt. Akár 12 pontot is levonhatnak a csapattól, ha a jogsértés bebizonyosodik.

everton arsenal
Fotó: Paul Ellis / AFP

Még márciusban a Premier League döntéshozói független bizottság elé utalták a liverpooli Evertont, miután befejezték a 2021–2022-es szezon pénzügyi nyilvántartásainak átvizsgálását. Azt nem közölték, hogy milyen szabálytalanságot találtak, amit egy külső szervnek kell vizsgálnia, de a Sky News azt feltételezi, hogy a csapat jelenleg is építés alatt álló stadionjához felvett kölcsönökkel kapcsolatban merülhetett fel szabálysértés.

Az ügyben a tárgyalást a múlt héten kezdték el, döntésre még idén számítani lehet.

A Daily Telegraph úgy tudja, hogy az angol élvonal vezetői szigorú büntetés kiszabását kérték a bizottságtól, amennyiben valóban megtörtént a jogsértés. Ez 12 pont levonást jelenthet, ami a jelenlegi állás szerint, kilenc forduló után mínusz 5 pontra csökkentené a merseyside-i klub eredményét. Egy ilyen döntés akár oda is vezethet, hogy az Everton a szezon végén kiesik az angol első osztályból.

A Premier League pénzügyi és fenntarthatósági szabályai szerint a kluboknak úgy kell gazdálkodniuk, hogy három egymást követő évben ne könyveljenek el 105 millió fontnál nagyobb veszteséget, különben büntetéssel kell szembenézniük. 

A liverpooli kékek az elmúlt három évben 371,8 millió font veszteséget halmoztak fel, ráadásul öt egymást követő évben voltak pénzügyileg mínuszban.

Amikor a Premier League márciusban elrendelte a vizsgálatot a csapat ellen, akkor az Everton vitatta, hogy megsértette volna a pénzügyi és fenntarthatósági szabályokat (P&S). Közleményében ekkor azt közölte, hogy a klub szakértői csapata biztos abban, hogy megfelelnek minden P&S előírásnak.

A Everton jelenleg a 777 Partners amerikai magánbefektetési társaság vételi ajánlata alatt áll. A csapat nemrég cáfolta azokat a hírek, miszerint a vizsgálat miatt elakadtak a tárgyalások a vevővel.

 

Premier League foci 777 Partners Everton mozaik
Kapcsolódó cikkek