Egyetlen pontot kell szereznie a Bulgária elleni ma 18 órakor kezdődő mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatottnak, és akkor sorozatban a harmadik Európa-bajnokságára is kijut, aminek az érzelmi és sportszakmai értéken túl anyagi haszna is lesz. 

Budapest 20230327 Labdarúgás EB selejtező Magyarország - Bulgária Fotó földi imre Nemzeti Sport  Varga Barnabás Budapest 20230327 Labdarúgás EB selejtező Magyarország - Bulgária Fotó földi imre Nemzeti Sport  Varga Barnabás
Márciusban könnyed 3-0-val hoztuk a Bulgária elleni hazai meccset – Varga Barnabás viszont mos sérült.
Fotó: Varga Barnabás / Nemzeti Sport

Persze a meccs felvezetése nem arra utalt, hogy fontos labdarúgó-Eb-selejtező következik, miután a bolgárok maguk között úgy dobálták oda-vissza a rendezést, mint a forró krumplit. Az egészre talán a bohózat a legjobb kifejezés, ezt jól szemléltetik az alábbiak:

Mindez fonák módon a magyar foci egyik legsötétebb időszakát, a kilencvenes éveket idézi, amikor a bolgárok éppen a csúcson jártak – azóta viszont fordult a kocka. 

Még a család is kiborulna

Még a nevetséges variálgatásokat sokáig erőltetett türelemmel viselő Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is elveszítette a béketűrését, és dörgedelmes közleményben állapította meg: 

amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen. Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgómérkőzést.

A szervezet hozzátette, hogy a bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is – na meg a szurkolókat, akiknek a Wizz Air különjáratot szentelt volna, ám végül lehetett visszaváltani az összes meccs- és repjegyet a szállodai foglalások mellett.

SOCCER-WORLD CUP 94-SWEDEN-BULGARIA-LARSSON
(FILES) - Swedish forward Henrik Larsson kicks the ball past Bulgarian goalie Borislav Mihaylov, 16 July 1994 in the Rose Bowl stadium in Los Angeles, during the World Soccer Cup third place play-off match between Sweden and Bulgaria. (Photo by DANIEL GARCIA / AFP)
A 1994-es amerikai vb-n még a bronzéremért játszott Bulgária a svédekkel.
Fotó: Daniel Garcia / AFP

Mindennek a háttere, hogy az 1994-ben még vb-elődöntős Bulgária futballja mára lezüllött, a sportágban a pocsék eredmények és korrupció nyomán kirobbant belháború pedig majdnem magával rántotta a mieinket is. Gyakorlatias megközelítésből tehát az a feladat, hogy tényleg legyen meg az a legalább egy pont, amely az Eb-re jutáshoz kell, a többit pedig felejtsük el!

A világranglista 134. helyezettjétől is kikaptak

Persze azt már a tavaszi, itthoni meccs előtt megállapítottuk, hogy a bolgárok mostani játékoskerete köszönőviszonyban sincs a három évtizeddel ezelőtti aranygenerációéval. 

Akkor olyanok tartották magasba a zászlót, mint az aranylabdás Hriszto Sztoicskov, aki pályája csúcsán a Barcelonában remekelt, vagy Kraszimir Balakov, akit Lisztes Krisztián nem tudott kiszorítani a Stuttgartból. 

Manapság azonban a keret legértékesebb tagja a görög PAOK-ban légióskodó Kiril Deszpodov, illetve az angol másodosztályú Leedsben játszó Ilia Gurev, akiket 4,5 millió euróra (1,7 milliárd forint) becsülnek – ez a mi focistáink között a hatodik helyre lenne elég. Még jobban érzékelteti az esélyeket, hogy Bulgária egész keretének 36,5 millió eurós (13,8 milliárd forintos) becsült értéke épp kiadja annak a 70 millió eurónak (26,4 milliárd forintnak) a felét, amennyit Szoboszlai Dominikért leszurkolt az angol Liverpool a nyáron.

 

Ráadásul márciusban egy félidő alatt rúgtunk nekik hármat, majd az őszi selejtezőkön oda-vissza nyertünk Szerbia ellen is, amíg a bolgárok otthon kaptak ki a világranglistán 134. Litvániától – úgyhogy nincs mitől félni, vethetünk is egy pillantást arra, milyen pénzügyi hasznai lehetnek a kvalifikációnak.

Sok millió eurós haszonnal járhat az Eb-re jutás

Miként a legutóbbi, már akkor kijutással kecsegtető körök előtt átvettük, a 2024-es Eb pénzdíjai egyelőre nem publikusak – főleg, mert utána bizonyos tényezők, például a jegyeladási adatok ismeretében még szokás rajta igazítani –, a legutóbbi két kiírásé viszont igen. Ezekből pedig kikövetkeztethető, hogy most sem fog rosszul járni a magyar válogatott, mert jelentős volt az áremelkedés 2016-ról 2020-ra (2021-re), azaz ezúttal is készülhetünk növekedésre.

Budapest 20230327 Labdarúgás EB selejtező Magyarország - Bulgária Fotó földi imre Nemzeti Sport  szurkolók
Ezúttal nemhogy magyar, semmilyen néző nem lehet majd a helyszínen.
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport  

A csapatunk a kijutással és a tornán elért eredményekkel együtt 2016-ban 11,5 millió eurót (4,3 milliárd forintot) keresett, 2021-ben pedig 10,25 milliót (3,9 milliárd forintot). 

Az MLSZ tavalyelőtti nyilatkozatai szerint az Eb-n játszott két döntetlenért kapott 1 millió euróból (376 millió forintból) nagyjából 30 százalékot a játékosok, 15 százalékot a stáb tagjai kaptak, a többi ment a költségekre – az utóbbit 2021-ben könnyebb volt kezelni, hiszen két mérkőzésünkre Budapesten került sor.

A 2024-es Eb-t viszont Németország rendezi majd tíz városban június 14. és július 14. között.

Labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező, G csoport, 6. forduló

Csütörtök. 18.00: Bulgária–MAGYARORSZÁG (tv: M4 Sport). 20.45: Montenegró–Litvánia (tv: Match4). Szabadnapos: Szerbia
Vasárnap. 15.00: MAGYARORSZÁG–Montenegró (tv: M4 Sport). 15.00: Szerbia–Bulgária. Szabadnapos: Litvánia

Az állás:
1. MAGYARORSZÁG 14 pont (6 mérkőzés)
2. Szerbia 13 (7)
3. Montenegró 8 (6)
4. Litvánia 6 (7)
5. Bulgária 2 (6)