Több mint nyolcmillió dollárért keltek el Michael Jordan bajnoki cipői. A hat pár cipőt a kosárlabda-legenda hat bajnoki döntőn viselte a 90-es években, és mindegyik döntőben ő kapta a legértékesebb játékosának járó díjat (MVP).

Rekordáron keltek el Michael Jordan bajnoki cipői.
Fotó: AFP

 

Sikeres árverés – ennyiért kelt el a hat pár cipő 

A cipőgyűjtemény a Dinasztia-kollekció nevet kapta. 

A Nike Air Jordan cipők a Sotheby’s aukciósház árverésén keltek el 8 032 800 dollárért

írta meg az ABC News.

Ez lett a második legdrágábban elárverezett Jordan-ereklye az 1998-as utolsó Chicago Bulls-döntőjében viselt meze után. Az a trikó 10,1 millió dollárért talált gazdára. Az eddigi legdrágább cipő, amely árverésen elkelt, szintén Michael Jordan nevéhez köthető. Az 1998-as döntő második meccsén viselt Air Jordan sneakere 2,2 millió dollárt ért meg valakinek.

A most kalapács alá került cipő gyűjtemény a következő sneakereket tartalmazza: Air Jordan VI (1991), Air Jordan VII (1992), Air Jordan VIII (1993), Air Jordan XI (1996), Air Jordan XII (1997) és a Air Jordan XIV (1998). Ezek közül a VI-os, VIII-as, XI-es és a XII-es surranókat dedikálta is Michael Jordan.

Érdekesség, hogy Michael Jordant a hat NBA-bajnoki címe és Legértékesebb Játékos díja (MVP) után mindig lencsevégre kapták úgy, hogy csak a fél lábán volt cipő. Ez a történet oda vezethető vissza, hogy a sztárt, első Bulls döntője előtt a csapat PR-vezetője arra kérte, hogy ha nyernek, akkor adja neki az egyik cipőjét emlékbe. A Chicago Bulls természetesen megnyerte a döntőt, és Jordan teljesítette is Tim Hallam kérést. Mivel MJ rendkívül babonás volt, így szokásává vált, hogy minden döntő után Hallamnak ajándékozta az egyik sneakerét.

 

Jordannal sem ért véget az aranykor – most a befektetők zsákolják a részvényeket az NBA-ben

Az amerikai kosárcsapatok ára az égbe szökött, úgy vásárolják fel őket a befektetők, mint az arab sejkek az európai topklubokat. A tavalyi bajnok, a Golden State Warriors már hétmilliárd dollárt érhet, a kosaras legenda, Michael Jordan pedig hárommilliárd dollárt kaszált a Charlotte Hornetsben meglévő többségi részesedésének eladásakor.

Nike Air Jordan – fogalom az egész világon

A Nike Air Jordan cipők a legkeresettebb lábbeliknek számítanak. A 80-as évek első felében a Nike nem igazán tudott megragadni a kosárlabdapiacon, akkoriban a legnagyobb sztárok mind Converse vagy Adidas cipőt viseltek. A Nike-nak szüksége volt egy igazi sztárra, aki hírét viheti a lábbeliknek, de a már befutott játékosokat nem tudták megszerezni. Végül az akkor a Chicago Bullshoz kerülő Michael Jordanre eset a választásuk, aki feltörekvő csillag volt akkoriban.

Jordant nehéz volt meggyőzni, hogy a Nike-ot válassza, de végül aláírt egy öt évre szóló 2,5 millió dolláros szerződést, illetve az eladások utáni százalékot is kiharcolta magának. 

Ezzel egyébként megreformálta a sportolói szerződéseket.

Az első Air Jordan különlegessége az volt, hogy egy igazi renegát sportruházat lett, hiszen a Nike nem törődött az NBA szabályzatával, amely előírta, hogy a játékosok cipői legalább felének fehérnek kell lennie. Ezzel szemben a Nike egy piros és fekete színekben pompázó sneakert álmodott meg, ami miatt minden meccset követően 5000 dolláros büntetést szabott ki a liga Michael Jordanre. A szerződés szerint azonban a Nike állta ezeket a büntetéseket, ami meg is érte neki, hiszen az állandó bírság egy rendkívül jó marketinget jelentett az Air Jordannek.