A sport- és gazdasági sikerek után a tartalomgyártásban is élre áll a Manchester City, a dicsőségekkel teli 2023-as évét feldolgozó minisorozatot a Netflixen nézhetjük meg áprilistól. 

Áprilistól kiderül, mi minden történt a színfalak mögött. Fotó: Manchester City

A Citynek nagy éve volt 2023-ban, miután az összes elérhető trófeát begyűjtötte, szám szerint ötöt. Ebbe beletartozik a híres tripla, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, az angol kupa és a Bajnokok Ligája hármasa – ilyen tarolásra a manchesteriek előtt csak egy angol csapat, a városi rivális United volt képest még 1999-ben. De az még másik kor volt, akkoriban nem készültek minisorozatok futballklubokról – főleg nem saját gyártásban.

amelynek szerkesztett változata kerül a Netflix kínálatába április 2-án, méghozzá teljes egészében, azaz egyből megnézhető lesz mind a hat rész.

Az Amazon már megpróbálta, áprilistól a Netflix következik

A City Studiosnak saját épülete van a labdarúgóklub bázisán, rögtön az első csapatot kiszolgáló létesítmény mellett. Régebben csak szponzorációs anyagokat vettek fel itt, később az új igazolások bejelentéseihez használt videókat, illetve aktuális interjúkat.

Azóta viszont már az összes meccsnapon közvetítenek innen fel-, majd levezető műsorokat, azaz kiszolgálják azon szurkolói igényeket, hogy ne csak a mérkőzés kilencven perce legyen hozzáférhető, hanem lehetőleg minden, ami akár a színfalak előtt, akár mögöttük történik.

Professional,Cinema,And,Video,Camera,On,The,Set.,Shooting,Shift,
A Manchester City saját gyártásban készítette el a minisorozatot.
Fotó: Shutterstock

Ennek a fő platformja eddig a csapat saját YouTube-csatornája volt, 2017-ben viszont az Amazon megvásárolta a hozzáférést, felülve a hullámra, amit a sportdokumentum-alkotások sikere hozott, mivel a nagyközönség lelkesen fogadott tartalmakat a Formula–1-ről és teniszről, sőt még golfról is. 

Annál pedig jelenleg nincs menőbb sporttartalom, mint hogy a világ legsikeresebb focicsapatához kap az érdeklődő all accesshozzáférést. 

Ezt biztosítja majd a City sorozata a Netflixen, amely betekintést enged a csapat életébe, és nemcsak a pályán történteket mutatja meg, hanem az öltözői hangulatot, sőt, a játékosok privát életét is.

A Deloitte-nál is jól szerepelt a Manchester City

A City egyébként a pályán kívül is remekül teljesít, de azért nem a legjobban. A Deloitte könyvvizsgáló cég Football Money League-re keresztelt szektorelemzése szerint a spanyol Real Madrid mögött a második legnagyobb bevételt generáló klub a világon.

Míg a Real 831 millió eurós (328 milliárd forintos) rekordbevétellel zárt tavaly, addig a City 826 millió eurót (326 milliárd forintot) gyűjtött, amit főleg az említett PL- és Bajnokok Ligája (BL)-győzelmekhez arányított kereskedelmi és tévéközvetítési jogokból betakarított, plusz 76 millió euró (30 milliárd forint) fűtött.

Sok mindennek örülhettek tavaly a Citynél.
Fotó: Manchester City

Egyébként is prosperál a nemzetközi focivilág: a Deloitte összegzése szerint 

a top húsz a történelem során először több mint tízmilliárd eurónyi (3952 milliárd forint) bevételt halmozott fel, 

a 10,5 milliárd eurós (4151 milliárd forint) pontos összeg 14 százalékos növekedés a koronavírus-járvány előtti időkhöz mérten. Rekordot döntöttek a következő kategóriákban:

  • a meccsnapi bevételek 1,9 milliárd euróra (751 milliárd forint) rúgtak, miközben
  • a kereskedelmiek 4,4 milliárd eurót (1739 milliárd forint) értek – és 2016 óta először jelentették ismét a legfőbb bevételi forrást.

Mindezekkel szemben a közvetítési jogokból származó bevételek mindössze 5 százalékos növekedése meglepetés, de járnak hozzá érdekes megjegyzések. Például az angol PL-klubok vonatkozó bevételei a külföldi értékesítésből azért csak megnőttek 208 millió euróról (82 milliárd forint) 243 millió euróra (96 milliárd forint). A többi nagy bajnokságban, Francia-, Német- és Olaszországban viszont alig változtak az értékek.

Gazdaságilag verhetetlen a Premier League

Mindez már sejteti, hogy továbbra is a PL-csapatok uralkodnak pénzügyileg Európa felett.

A tétel igazságát bizonyítja, hogy ugyan a top húszban ezúttal nem tíz, csak nyolc PL-klub található, a másodosztályba kieső, a Deloitte ligájában 27. Leeds nagyobb bevételt generált, mint a holland bajnokságban második és BL-csoportkörbe jutó Ajax, amely már a legjobb harmincba sem fért be.

A 21–30. hely között listázott angol együttesek egyike sem nemzetközi kupainduló, tehát onnan nem is számíthat semmilyen bevételre, mégis ütemesen termelik a pénzt.

Hozzájuk képest pedig a PL igazi pénzverde, és a liga utóbbi öt idényéből négyet megnyerő uralkodó, a City pláne érdemes a figyelemre.