Extra

Streaming összehasonlítás: ezek a legnépszerűbb szolgáltatók Magyarországon

Hatalmas a streamingkínálat, és az árak is változatosak. Streaming-összehasonlításunk – főleg a magyar nyelv miatt – az öt legnagyobb magyarországi szolgáltatóra (Netflix, HBO Max, Disney+, SkyShowtime, Amazon Prime) fókuszál, de azt is megmutatjuk, ezek mellett mi érhető el még itthon.

Míg a klasszikus televízió-előfizetések száma folyamatosan csökken, addig a streaming-előfizetések száma folyamatosan emelkedik. A kínálat már-már végtelen lehetőséggel kecsegtet, számtalan szolgáltató biztosít hatalmas mennyiségű filmet és sorozatot, legyen megvásárolt termék vagy saját gyártású tartalom. A Világgazdaság streaming-összehasonlítása megmutatja, melyek a legnépszerűbb platformok, mennyibe kerülnek, és miből lehet még válogatni.

Streaming összehasonlítás
A streaming-összehasonlításunkból kiderül, melyik a legdrágább szolgáltató.
Fotó: ANP via AFP

 

Még a Netflix a főnök – ez derül ki a streaming-összehasonlításból 

Hiába az egyre nagyobb számú konkurencia, a lemorzsolódó ügyfélkör, a Netflix még mindig őrzi piacvezető helyét, hiszen világszerte több mint 220 millió előfizetője van. Magyarországon is elsőséget élvez, noha az elmúlt években igencsak feljött a nyakára a Disney+, az HBO Max és az Amazon Prime is. A nemrég indult SkyShowtime szintén kiharaphat egy szeletet a tortából, különösen úgy, hogy a felsorolt szolgáltatók közül

a Netflix messze a legdrágább.

A szolgáltató előfizetésének ára 2023-ban a következőképp alakul:

az alap-előfizetés 2490, a standard 3490 forintba kerül havonta, míg a prémium 4490 forintot kóstál. 

Bár sokan gondolják, hogy a Netflix ingyenes a próbaidőszak alatt, ez nem igaz, ám bármikor lemondhatjuk vagy felfüggeszthetjük előfizetésünket.

Az erő a Disney+ oldalán van

A Disney+ tavaly év végén 3090 forintra emelte az előfizetés havi díját. A streamingoldalon a Disney, a Pixar, a Marvel, a Star Wars és a National Geographic több ezer műsora közül válogathatnak a nézők. 

US-CINEMA-STAR WARS-STAMPS
A legtöbb Star Wars-film és sorozat elérhető a Disney+ előfizetőinek.
Fotó: AFP

 

Fantasztikus ára van az Amazonnak

Az Amazon Prime Video egyik előnye, hogy csupán havi 899 forintért műsortárát a hatalmas katalógus mellett az eredeti produkciók terén olyan sorozatok fémjelzik, mint A periféria vagy a Jack Ryan-széria. Az is említésre méltó, hogy emellett

olyan kasszasikerek is náluk vannak, mint A gyűrűk ura és A hatalom gyűrűi című előzménysorozat.

A platformot egyszerre három eszközről is lehet nézni, és van egy harmincnapos ingyenes próbaidőszak, amely alatt tesztelhető, valóban tetszik-e a kínálat.

 

Hollywoodi kasszasikerek az égből

A SkyShowtime-on havi 1990 forintért a Paramount Plus tartalmai mellett a Sky és a Showtime, az NBC, a CBS és a Comedy Central sorozatait, illetve az MTV műsorait is tudjuk nézni.

A legnépszerűbb mozifilmek is hamar megjelennek, mint példálul a Top Gun: Maverick, a Minyonok, valamint a Jurassic World franchise, illetve olyan sorozatok, mint a Kevin Costner nevével fémjelzett Yellowstone vagy a Tulsa King Sylvester Stallonéval. Az itthon tavaly debütáló szolgáltató magyar tartalmat is kínál, ide érkezett

A besúgó és az Aranyélet két évada is.

Maximumon pörög az HBO

Az HBO Max az HBO Go helyét vette át, és összesen három eszközről nézhető egy időben. Havi 2390 forintért itt válogathatunk a legnagyobb eredeti katalógusból.

Itt látható a Trónok harca, a Maffiózók, a Sírhant művek, a Sárkányok háza és a The Last of Us.

Ráadásul az HBO Maxon a Warner Bros. összes filmje csupán néhány héttel a mozikba érkezésük után már elérhető. Mindeközben a gyerekek is jól szórakoznak, hisz a DC képregények adaptációit, a Harry Potter-filmeket és a Cartoon Network tartalmait itt nézhetik meg.

HBO The Last Of Us Billboard In Warsaw
Az HBO Max-előfizetők a The Last of Ust nézték a leggyakrabban.
Fotó: NurPhoto via AFP

 

A Disney pluson, Netflixen és HBO Maxon túl – streamingkínálat itthon 

A streaming-összehasonlításból kiderült az is, hogy a Filmio kizárólag magyar filmeket kínál 1190 forintos havi előfizetésért, a hollywoodi sikerfilmekben erős Telekom TV GO-n belül, a FilmKlubban több mint ötezer film nézhető 1500 forint havi áron.

A művészfilmekre fókuszáló Cinego 1790 forintba kerül havonta. Az RTL+ 1990 forintért nézhető havonta, melynek húzócíme A király című Zámbó Jimmy-sorozat.

Mit néz leginkább a magyar?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adataiból kiderült, hogy

Magyarországon egyértelműen a Netflix a legnépszerűbb streamingplatform, egymillió látogatóval büszkélkedhet,

utána következik a sorban az HBO Max és a Disney+, melyeket külön-külön félmillióan keresnek fel. A lista végén a két nagy kereskedelmi televízió szolgáltatása található: áprilisban a TV2 Playhez még több mint 300 ezren csatlakoztak, majd a nézőszám meredek esésbe kezdett, és a nyár elején már csak kb. százezren voltak kíváncsiak rá.

Az RTL Most kínálatát átlagosan 145 ezren választották hetente.

Kiemelésre érdemes, hogy a Disney+ és a Netflix is elsősorban a 30 év alattiaknál volt igazán népszerű.

Az internetes tartalmak fogyasztásának trendje, miszerint inkább mobiltelefonon és tableten keresztül neteznek többet a magyarok, a film- és sorozatnézés terén is meghatározó jelenség.

A streaming-összehasonlításból kiderült az is, hogy egy átlagos hetet tekintve – az HBO Max-előfizetést fizetők kivételével – az összes médiumot legalább közel másfélszer annyian látogatták meg mobilról vagy tabletről, mint asztali számítógépről vagy laptopról.

Mi (ki?) döntheti el a streamingháborút?

A Netflix első belépőként már jókora profitábilitást tudott elérni, és nagy méretének köszönhetően a méretgazdaságosság hatásait is élvezi. Azonban kétséges, hogy ez a hatás mennyire tud előnyt jelenteni hosszú távon az olyan óriás versenytársakkal szemben, mint az Amazon Prime videószolgáltatása és az Apple TV, amelyek a Netflixhez hasonlóan szintén saját tartalmakat gyártanak. A szellemi tulajdon (IP) nagy előnyt jelenthet, ezeket a tartalmakat elsősorban a hagyományos médiából streamingre váltó médiaszereplők birtokolják, mint a Disney és a Warner Bros.

A legnépszerűbb streamingcsatornák:

  • Disney Plus: 2490 forint/hó
  • Netflix: 2490 forint/hó
  • HBO Max: 2390 forint/hó
  • SkyShowtime: 1999 forint/hó
  • RTL+: 1990 forint/hó
  • Apple TV Plus: 1890 forint/hó
  • Cinego: 1790 forint/hó
  • Filmio.hu: 1190 forint/hó
  • Amazon Prime Video: 899 forint/hó

 

streamingelőfizetés Netflix HBO Max streaming streaming szolgáltatók