Szombat este az NBC Universal médiatörténelmet ír. Először fordul elő, hogy egy National Football League (NFL) rájátszásbeli mérkőzés – ezúttal a Kansas City Chiefs és a Miami Dolphins összecsapása – kizárólag egy streamingszolgáltatáson jelenik meg.

Patrick Mahomes, a Kansas City Chiefs irányítója.
Fotó: AFP

A tét hatalmas, és ez számos területen megmutatkozik. A nyomás több oldalról is érkezik. Elsőként egy technikai kérdés. Az NFL-rájátszás első fordulójának mérkőzéseit a múltbéli tapasztalatok szerint általában 30 millió néző látja. A Peacock-előfizetőnek száma azonban messze elmarad riválisaitól, például a Netflixtől, vagy a Disney+-tól, így kérdés, képes lesz-e kezelni a hatalmas forgalmat technikai fennakadások nélkül. A második nagy kérdés, hogy mennyire lesz kiakadva a közönség? A rájátszás mérkőzéseit évtizedek óta ingyenesen lehet nézni a kábeltévéken. Most viszont a helyi hálózatokon Kansasban és Miamiban ugyan ingyenes lesz a közvetítés,

viszont mindenki más csak úgy nézheti meg az USA-ban, ha 6 dollárt fizet, ez a Peacock legolcsóbb csomagjának havi ára.

Végül ott a több száz millió dolláros kérdés: az NBC Universal több mint 100 millió dollárt fizetett a közvetítés jogáért. Az ügylet mögött a csatorna nézettségének javítása, az előfizetők számának növelése áll. A streamingszolgáltató tavaly 3 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, így létfontosságú számára, hogy új előfizetőket toborozzon – nagy kérdés, hogy a 6 dolláros csomagokat a meccs után hányan mondják le azonnal.

A streaming térhódítása ellenére a nagy sporteseményeket továbbra is elsősorban a hagyományos televíziók sugározzák, óriási nézettséget produkálva. A nagyobb sportligák már próbálkoztak a streaminggel – a csütörtök esti NFL-meccsek például az Amazon Prime Videón vannak –, de a teljes áttörés még várat magára. A szombat esti meccs lesz az eddigi legjelentősebb sportesemény, amelyet kizárólag streamelnek – állapítja meg a New York Times cikke. 

Megkésve

A Peacock viszonylag későn lépett be az úgynevezett streamingháborúba, 2020 nyarán debütált, és csak az Egyesült Államokban érhető el. A legnagyobb konkurencia a Netflix, 247 millió előfizetővel, a Peacocknak csupán 30 millió előfizetője van, igaz, számuk lendületesen növekszik, tavaly például 10 millióval. Ennek hátterében részben a sport áll, tavaly szeptemberben például volt olyan hét, amikor 51 sporteseményt közvetítettek élőben, volt, hogy egyszerre hetet. Egy NFL-rájátszás azonban sokkal nagyobb kihívás. Az élő események során felmerülő technikai problémák majdnem olyan régiek, mint maga az élő közvetítés műfaja. 

Évekkel ezelőtt az HBO streamingszolgáltatása rendszeresen leállt az olyan nagy sikerű sorozatok, mint a Trónok harca és a True Detective főbb epizódjai alatt. A szombati gálának így volt egy főpróbája is; december 23-án a Peacock kizárólagosan közvetítette a Buffalo Bills és a Los Angeles Chargers közötti alapszakaszmeccset. A vállalat szerint a meccsen 5,7 millió készülék használta egyidejűleg a Peacockot, ez nézőcsúcsot jelentett. Most azonban ennek a többszörösére lehet számítani.