A Spotify több tízezer dalt távolított el a Boomy nevű AI-startup könyvtárából, amely algoritmusok segítségével gyárt zenéket a felhasználói számára, miközben lecsapott a hallgatóknak álcázott robotokra is, akik a csalók népszerűségét növelték – írta a Financial Times.

The offices of the music streaming service Spotify in Berlin, Germany, 25 February 2014. Photo: Britta Pedersen | usage worldwide
Fotó: Britta Pedersen / Getty Images

Nemrég az Universal Music Group zeneipari óriás az összes fő streamingplatformnak jelezte, hogy gyanús tevékenységet észlelt a Boomy nevű startup zeneszámainál – állításuk szerint a cég által használt mesterséges intelligenciák, amelyek dalok generálására képesek, megsértették a csoport képviselt előadók szerzői jogait.

A legnagyobb zenei streaming-platform, a Spotify ezért a Boomy által feltöltött dalok mintegy 7 százalékát, nagyjából 40 ezer számot törölt ki a könyvtárából.

A Boomy-dalokat két okból távolították el – a gyanú szerint az algoritmusaikba engedély nélkül jogvédett zenéket tápláltak be, majd osztották meg az interneten, ezzel párhuzamosan pedig a népszerűségük növeléséhez is robotokat használtak fel, amelyek aktív hallgatóknak álcázták magukat.

A két évvel ezelőtt alapított startup lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy néhány kattintással, különböző paraméterek kiválasztása után és AI-szoftverek segítségével zeneszámokat generáljanak, amelyeket ezután a streaming-szolgáltatásokra is feltölthetnek, jelentős szerzői jogdíjakat generálva maguknak.

A kaliforniai székhelyű Boomy szerint a felhasználói már nagyjából 14 millió dalt hoztak létre.

A Spotify ezért kénytelen az ilyen praktikák ellen fellépni, ugyanis ha nem szabályozza a platformját, akkor annak akár súlyos jogi következményei is lehetnek.

A Spotify árfolyama 1 éves
 

A szigorú fellépés azután történt, hogy Lucian Grainge, az Universal vezérigazgatója levelet küldött a legnagyobb streaming-platformoknak, amelyben arra kérte őket, hogy lépjenek fel a generatív mesterséges intelligencia ellen, és maga is elkezdett lobbizni az ilyen típusú zeneszámok és egyéb művészeti termékek ellen.

A generatív mesterséges intelligencia közelmúltbeli robbanásszerű fejlődése, ha nem ellenőrzik, növelni fogja a nem kívánt tartalmak áradatát a platformokon, és a hatályos szerzői jogok tekintetében további problémákat fog okozni 

– mondta Graine.

Ebben a Spotify vezetője, Daniel Ek is egyetértett, és azt ígérte, hogy a zeneszámok feltöltésekor szigorúbb ellenőrzési folyamatokat vezetnek be, hogy kiszűrjék a „lopott tartalmakat”.

A Boomy azonban tagadja a vádakat, hogy a számaikat robotok segítségével népszerűsítenék, a mesterséges intelligenciát pedig egyedül a számok megalkotásához használják.

Az AI-generált zenék egyelőre bizonytalan jogi talajon állnak, és megfelelő törvényi háttér nélkül az engedélyezésük vagy a tiltásuk kizárólag a platformokon múlik, ahogy az is, hogy egyáltalán felhasználhatják-e mások alkotásait az algoritmusaik oktatásához.

 

Lemezkiadók: nem a műzenére

A mesterséges intelligencia által generált zenék betiltását követelik a lemezkiadók, a streamingszolgáltatókon egyre nagyobb a nyomás.