BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tudástár logo
Gazdasági fogalmak érthetően

Nyugdíjprémium

A nyugdíjprémium évente egy alkalommal kifizethető összeg a nyugdíjasok számára. Abban az esetben jár, ha az adott évre várható GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Magyarország történetében először 2017-ben fizetett nyugdíjprémiumot a kormány. „Ha a gazdaság jól teljesít, akkor abból az egész országnak többlete keletkezik, amiből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell, mert, ha sikeres az ország aktív része, akkor legyen sikeres a már inaktív része is, hiszen az ő munkájuk hozzájárult a most aktívak sikeréhez” – mondta a nyugdíjprémiumról Orbán Viktor miniszterelnök.  

2021-ben minden jogosult, vagyis 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapott. 2022-ben a nyugdíjprémium legmagasabb összege 10 ezer forint volt. 2023-ban nem fizettek nyugdíjprémiumot. A nyugdíjprémium számítási képlete: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel).  

 

Cikkek a témában

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.