2022. december 31-ig élt az otthonfelújítási támogatás (otthonteremtési program). Az otthonfelújítási támogatás a magyar kormány lakásfelújításokat segítő programja volt. 2024-ben újraindulhat a lakásfelújítási program, még nem tudni, hogyan: vissza nem térítendő támogatással vagy kamattámogatott hitelkonstrukcióval. Ez utóbbit támogatná az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége. Kormányzati részről hangsúlyozták, hogy a magyar kormány kifejezetten energetikai célú lakásfelújítási programot szeretne jövőre. Az ÉVOSZ szerint 2024 első negyedévében indulhat az új otthonfelújítási program, méghozzá a csok plusz kísérőjeként. Az Otthonfelújítási Program keretében fontos az önerő, mert utólag folyósít az államkincstár.

A korábbi támogatás keretében a felújítási költségek felét, de legfeljebb 3 millió forintot kaphattak a családok állami segítségként. Azok a családok, amelyeknek nem volt elég önerejük, kedvezményes, 3 százalék alatti, legfeljebb 6 millió forintos kölcsönt igényelhettek a felújításhoz.  

A program azokat a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő családokat szólította meg, akik saját tulajdonú ingatlanjukat szerették volna felújítani. A támogatást igényelhették házaspárok, élettársak és a gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelő szülők is. A támogatást 2022. december 31-ig igényelhették, egy család csak egyszer vehette igénybe. A felújításhoz kapcsolódó számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül kellett eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz. Kültéri- és beltéri munkákat egyaránt elszámolhattak az érintettek. Az otthonfelújítási támogatás a hozzá kapcsolódó hitellel együtt 2022 december végén megszűnt.  Azoknak, akik napjainkban a CSOK Plusz vagy Falusi CSOK hitelt nem tudják igénybe venni, kifejezetten lakásfelújítási, korszerűsítési és bővítési célra felvehető jelzáloghiteleket ajánlanak a szakemberek. Ezeknél a hiteleknél szükség van ingatlanfedezetre, viszont a legtöbb esetben nincs szükség önerőre, vagy csak kis mértékben.