Telekommunikáció

A Huawei svédországi tilalmának árát az Ericsson fizetheti meg

Kínai ultimátum: az Ericsson részvétele a kínai az 5G hálózat kiépítésében a svédországi Huawei tilalom feloldásától függ.

Kína adott még egy utolsó esélyt Svédországnak, mielőtt fellépnének az Ericsson ellen a Huawei 5G tilalma miatt – írja a The Wall Street Journal.

A svéd hatóságok még októberben zárták ki a kínai távközlési óriást a helyi 5G hálózat építésével kapcsolatos projektekből, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A Huawei bíróságon támadta meg a döntést, az ügyben a következő hetekben várható döntés.

A kínai hatóságok emellett többször jelezték, hogy az Ericsson és annak legnagyobb részvényese a Wallenberg családhoz tartozó Investor AB lehet a válaszcsapás célpontja. Ezek a fenyegetések annyiban mindenképp hatásosak voltak, hogy az Ericsson is lobbizott kínai versenytársa érdekében a svéd hatóságoknál.

Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Börje Ekholm Ericsson vezér emlékeztetett arra is, hogy cége forgalmának mindössze 1 százalékát adja az anyaország, míg az eladások 8 százaléka az ázsiai óriástól származik, ahol a vállalatnak gyára és 13 ezer alkalmazottja is van.

Kína a világ legnagyobb 5G piaca és mint az a Kínai Kommunista Párthoz köthető Global Timesban megjelent írás leszögezi a 4 nagy kínai mobilszolgáltató 5G felszerelések tesztelésének újabb fázisát tervezi, ám ahogy a lap fogalmaz a svéd tilalom feloldása nem garantálja az Ericsson győzelmét a tendereken csupán az elindulás lehetőségét teremti meg.

5G Ericsson Svédország Kína Huawei
Kapcsolódó cikkek