A Vodafone Magyarország a 4iG-tranzakcióval kapcsolatosan nem adhat további információt, ám a Világgazdaságnak küldött közleményében kiemelte, hogy üzletmenete zavartalan és folyamatos, a szolgáltatásai teljes mértékben, a megszokott magas minőségben, folyamatosan működnek. A szolgáltató hozzátette, továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.

Budapest 2020.09.10.Vodafone üzlet
Fotó: Kallus György / VG

A Vodafone-sztori

  • Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója augusztusban arról beszélt, hogy az egyesült vállalat erősíti a versenyt és nagyobb hozzáférése lesz a beruházásokhoz, hogy előmozdítsa Magyarország digitalizációját.
  • Akkor az érintettek azt közölték, a tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat – ez végül néhány hetet csúszott.
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az akvizíció sikeres zárását követően minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban magyar, nemzeti tulajdonú, a piacon vezető szerepet vállaló cég jöjjön létre.
  • A 4iG a Vodafone Magyarország felvásárlásával egy csapásra jelentős mobilszolgáltatóvá válik, és megkérdőjelezhetetlenül a magyar távközlési piac második számú szereplőjévé emelkedik – írta az akvizícióról szóló kommentárjában az amerikai Edison Group elemzőcég.
  • A Magyar Közlönyben vasárnap megjelent kormányhatározat szerint a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára 170 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a Magyar Fejlesztési Bank a Vodafone megvásárlására. A kölcsönhöz az állam 80 százalékos kezességet vállalt.
  • A VG-nek nyilatkozó elemző szerint a következő évek biztosan arról fognak szólni, hogy a kormány további terjeszkedési lehetőségeket keres a hazai tulajdon részarányának növelése érdekében.
  • Fekete Péter, a 4iG vezérigazgatója úgy véli, lesz verseny a Magyar Telekommal, ilyen formában az előfizetők is nyertesei az üzletnek.
  • Jobb adós lett a 4iG a Scope Ratings felülvizsgálata szerint. A Vodafone-akvizíció jelentősen javíthatja a magyar infokommunikációs és távközlési társaság piaci pozícióját.
  • Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, ennek a megállapodásnak van nemzetbiztonsági vonatkozása is, a kibertér ugyanis ma már nem pusztán kommunikációs, hanem nemzetvédelmi, esetenként katonai terület is.
  • Nem hungarikum a Vodafone-tranzakció – Európa nagy távközlési cégeiben is érdekelt az állam.
  • Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke a VG-nek adott interjúban többek közt elmondta, hogy a Vodafone-akvizíció szinergiahatásait tovább javíthatják az olyan egyszeri tételek, mint a Yettelben lévő 25 százalékos részesedés vagy a Digimobil infrastruktúrájának értékesítése.