Csendben lejárt a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének felfüggesztésére októberben kitűzött határidő március végén. A kormányzat turisztikai mentőcsomagjának értékét 30 milliárd forintra becsülték, ennek egyik fontos pillére volt a nettó bevétel 4 százalékának megtartása. Bár ehhez kellett bevétel, kellett, ami a vállalkozásoknál maradjon, de végül nem a tavalyi vészforgatókönyvek váltak valóra, az évi első heteiben a várakozásoknál sokkal jobban alakult a vendégforgalom.

20220824 Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérRyanair légitársaság fotó: Éberling András (EA)Magyar Nemzet 2022.08.24. Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, Ryanair légitársaság Magyar Nemzet Éberling András
A repülőtéri utasforgalom ígéretesen alakul, a külföldi vendégéjszakák száma nőtt.
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet

Emlékezetes, az energiaár-robbanás és az miatt félő volt, hogy földbe áll a turizmus, 2022 végén néhány hotel, köztük az ország legnagyobb, egy híján félezer szobás szállodája is bezárt, átmenetileg. 

Majd március végén kinyitott.

Márciusban az egy évvel korábbihoz képest 11,5 százalékkal volt kevesebb a működő egység, ami azt mutatja, hogy 

alaptalanok voltak a tömeges bezárásokkal kapcsolatos félelmek

– mutatott rá Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a KSH napokban közölt legfrissebb adatsorát kommentálva. Tegyük hozzá: egy hónappal korábban még 12,3 százalékkal kevesebb egység üzemelt, vagyis fokozatosan olvadt a különbség, elkezdődtek a nyitások.

A kapacitás azonban még nem bővül olyan mértékben, amely számottevően növekvő munkaerő-kereslettel járna, azaz járt volna eddig. A foglalkoztatottak számának alakulása az áprilisi Turizmus Konjunktúra Index szerint az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest mínusz 1 ponton áll, eszerint szinte stagnált a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt, viszont már 3 ponttal nőtt az értéke az előző hónaphoz képest, és a következő három hónapra vonatkozóan pedig már plusz 9 pontot mértek. Ez azt jelenti, hogy 

a cégek kezdik bővíteni a munkaerő-állományukat 

– jelezte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen végzett kutatásának eredményét.

20210818 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei HírlapMegnyitott az 1552 Boutique Hotel.20210818 Eger 
fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Megnyitott az 1552 Boutique Hotel.
A szállodákba is több külföldi vendég érkezett, de még mindig ötödével kevesebb, mint a Covid előtt.
Fotó: Huszár Márk /Heves Megyei Hírlap

Az első negyedévben eltérően alakultak a mutatók: a KSH adatai szerint a belföldi vendégéjszakák száma 9,6 százalékkal csökkent, a külföldieké viszont 15 százalékkal több lett, mint az előző év azonos időszakában volt. Összességében a vendégéjszakák fele-fele arányban oszlottak meg a belföldi és külföldi szállásfoglalók között. 

A szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron márciusban 26 százalékkal, az év első három hónapjában összességében 41 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit. Ebben jelentős hatása volt az inflációnak.

Az áremelés forró téma, a költségnövekedés miatt folyamatosan napirenden van,

de az ágazati cégek, mindenekelőtt a vendéglátósok és a szálláshelyek, már igyekeznek óvatosan mozgatni az áraikat. A TKI áprilisi adatai szerint a turisztikai cégek 84 százaléka átlagosan 18 százalékkal emelt árat az elmúlt három hónapban, miközben 90 százalékuk számolt be működési költségei növekedéséről, amely 44 százalékot tett ki. Miután a cégek továbbra sem tudták áraikban érvényesíteni a költségnövekedést, ez továbbra is alátámasztja a turisztikai szektor támogatásának szükségességét.

A jelentős januári növekedéshez, az akkori 18 százalékos pluszhoz képest februárban 0,4 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, márciusban pedig 9 százalékra nőtt a tavalyi évhez mért elmaradás.

20220707 MiskolctapolcaA mostani nyár jobban kinyitotta a világot, többen külföldi nyaralást terveznek, de a hazai, nyár eleji idegenforgalmiadatok is emelkedő tendenciát mutatnak a szakemberek szerint.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország20220707 Miskolctapolca

A mostani nyár jobban kinyitotta a világot, többen külföldi nyaralást terveznek, de a hazai, nyár eleji idegenforgalmi
adatok is emelkedő tendenciát mutatnak a szakemberek szerint.

Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország
Miskolctapolcai nyár.
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

A szállodákban is kétirányú volt a folyamat: a belföldi vendégéjszakák száma – nyilvánvalóan a magas inflációnak tulajdoníthatóan – 12,9 százalékkal elmaradt a 2022. márciusitól, illetve 16,6 százalékkal a 2019. márciusitól, míg a külföldi vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal felülmúlta a tavalyit, de 21,1 százalékkal kisebb volt a 2019. márciusinál – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trendriportjából.

Ideje euróban is emelniük az áraikat a szállodáknak

Túlélhetik az év eleji hagyományos holtszezont is a budapesti szállodák, ha tovább emelkedik a magyar fővárosba érkező külföldi turisták száma, s végre elérik és meghaladják a 2019-es árakat euróban is a budapesti szobaárak. A vidéki hotelek nehezebb helyzetben vannak, de most elkerülhetőnek tűnnek a korábban prognosztizált tömeges bezárások.

A vendégéjszakák számának csökkenése ellenére márciusban a hazai szállodák országosan bruttó 40,4 milliárd forint bevételt értek el, ami 33,3 százalékkal nagyobb volt a tavalyinál, illetve 26,1 százalékkal a Covid-válság előtti évben, 2019 márciusában elértnél is.

A külföldiek visszatérése folyamatos, 

a nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai,

amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Márciusban a légi utasforgalom 33,9 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 9,2 százalékkal marad el a négy évvel ezelőtti, a járvány előtti 2019. márciusi szinttől – mutatott rá a beutazópiac legfőbb mutatóinak egyikére a banki elemző.