Turizmus

Magyarország igazi gyógyvíznagyhatalom

Hajdú-Biharban található a legtöbb gyógyvizes forrás, szám szerint 26. Továbbra is Hajdúszoboszló a legnépszerűbb fürdőváros, az itt száz éve feltört termálvíz jótékony hatását azóta többször igazolták.

Magyarország igazi gyógyvíznagyhatalom, de a területi megoszlást tekintve ez a gazdagság egyenlőtlen. Csak Hajdú-Bihar vármegyében 26 gyógyvizes forrás található, ezek nyitott strandokon vagy fedett gyógyfürdőkben állhatnak a rendelkezésünkre – írta haon.hu cikke, amely a gyógyvizek fajtáját és jótékony hatását összegzi.

Hajduszoboszlo,,Hungary,-,August,13,,2018:,People,Relaxing,On,The
Továbbra is Hajdúszoboszló a legnépszerűbb hazai fürdőváros.
Fotó: Shutterstock

Fehér Judit, a hajdúszoboszlói Hungarospa vezető főorvosa a haon.hu megkeresésére elmondta, hogy háromféle vizet különböztetünk meg. Az első a termálvíz, ez minden 30 Celsius-fok feletti víz gyűjtőneve, a meleg csapvíz is ez, ha elsőre hihetetlenül is hangzik. A második az ásványvíz, ennek abban az esetben minősül a víz, ha a benne lévő oldott anyagok magasabbak, mint 1000 miligramm/liter, és ivásra, gyomorbántalmakra, fekélyre, túlzott savtermelésre, ionok bevitelére alkalmas. A harmadik pedig a gyógyvíz, aminek akkor minősül egy kútból, forrásból előtörő víz, ha orvosi kutatásokkal alátámasztott a gyógyhatása, kontrollbeteg csoporton bevizsgálták.

Hajdú-Biharban az összes termálvíznek megvan a minimum szükséges ásványvíztartalma, vagyis gyógyvíz is egyben, háromnak pedig 5000 miligramm/liter feletti, ezek a debreceni, a hajdúszoboszlói és a hajdúnánási.

Hajdúszoboszló egyébként a legnépszerűbb fürdőváros, a hajdúszoboszlói víz gyógyhatását már 1925-ben, amikor először a felszínre tört, felfedezték. Konkrétan azok az asszonyok, akik a forrásban mostak. Ugyanis térdig benne álltak a vízben, és azt tapasztalták, hogy idővel megszűnt a térdfájásuk.

Az eltelt évszázad során különböző tudományterületek szakértői vizsgálták a vizet és mutatták ki annak különleges összetételét, gyógyító hatását.

A fürdőkúra elsősorban mozgásszervi megbetegedéseknél használatos, nehezen gyógyuló csontsérülések, reumatikus fájdalmak kezelésére alkalmas. Eredményesen alkalmazható ideggyulladások, idült idegfájdalmak, agyvérzés, bénulások utókezelésére, bizonyos bőrbetegségek, érszűkület, visszértágulás, nőgyógyászati problémák, meddőség gyógyítására. 

A debreceni gyógyvíz ásványianyag-tartalma és hatásmechanizmusa nagyjából olyan, mint a hajdúszoboszlóié,

alkáli-kloridos, nátrium-hidrogénkarbonátos, plusz jelentős metabórsav-tartalommal bír, teljes oldott ásványianyag-tartalma literenként 6134 mg – idézi még a lap a főorvost.

 

hajdúszoboszló ásványvíztartalom fürdőváros termálvíz
Kapcsolódó cikkek