Vélemény

Meghökkentő eredmény a közbeszerzésen

Meghökkentő döntést hozott a Magyar Energia Hivatal: hét pályázó közül a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nyerte el azt a megbízást, amelynek alapján nyolcmillió forintért kidolgozhatja a távhőár-szabályozás új rendszerét.

Félreértés ne essék, ezzel nem az a fő gond, hogy egy ilyen fontos feladatot miért nem lehet elvégezni házon belül. Az persze nem árt, ha a szakapparátus felkészült, a hírek szerint ezzel pedig gond van, hiszen a kormány épp most keres hozzáértő munkatársakat a területre. A külső szakértők alkalmazása azonban mindenképpen segíthet a megalapozott döntésekben olyan ügyekben, amelyeknél felesleges folyamatosan belső létszámot fenntartani erre a célra.

Az már aggályosabb, ha a pályázatokon eleve előnnyel indulnak a kormányhoz közeli szereplők. Aggályosabb, de sajnos nem meglepő. Így volt ez az előző kormányzat alatt is, legfeljebb azok csalódhattak, akik ezen a téren változást reméltek.

Ebben a döntésben mégsem ez a legriasztóbb. Hanem az, hogy a nyertes pályázónak eddig nem sok köze volt a szóban forgó témához. Miközben az méltányolható szempont lehetett a pályázat kiírásánál, hogy elkerüljék az összeférhetetlenséget, tehát ne a szektor szereplői formálják a rájuk vonatkozó szabályokat, a szakértelem hiánya ebben az esetben súlyos következményekkel járhat. A távhőrendszer átalakítása ugyanis meglehetősen bonyolult dolog: egy ilyen feladat ellátásához egyaránt szükség van elmélyült vállalatértékelési, könyvvizsgálói és műszaki tudásra. Amit nem lehet nyolcmillió forintból, egy csapásra megszerezni.

Az elmúlt hónapokban gyakran születtek olyan váratlan „megrendelések” a kormány és a kormányzó pártok politikusai részéről, amelyeket aztán az apparátus igyekezett – több-kevesebb sikerrel – szakmailag is elfogadható tartalommal megtölteni. A mostani döntéssel a felelősség továbbhárul. Látszólag.

ár közbeszerzés távhő
Kapcsolódó cikkek