Kivéreztetik a húsipart
Az évek óta veszteséget termelő cégek mára kifejezetten kudarcágazatban dolgoznak, és több üzem kénytelen volt az elmúlt években lehúzni a rolót. Amelyek megmaradtak, eltérő stratégiával próbálnak túlélni.
Nem az egyetlen problémája a hazai húsiparnak az élelmiszerekre kivetett magas áfa, ám valószínűleg a legnagyobb, és adminisztrációs eszközökkel a legkönnyebben kezelhető. A forgalmi adó szintje egyértelműen arra csábítja a kisebb szereplőket, hogy legalább forgalmuk egy részét feketén bonyolítsák. Így jelentős versenyelőnyre tesznek szert a szabályosan játszó nagyobbakkal szemben, amelyek adminisztrációs okokból és partnereik miatt is kénytelenek mindent dokumentálni.
Az ágazat szereplői régóta sürgetik az áfa szintjének csökkentését vagy legalább a feketézők fokozottabb ellenőrzését. Mindhiába. Igaz ugyan, hogy a forgalmi adó kulcsának kisebbre vágásával a költségvetés bevételekről mondana le, ám valószínű, hogy a megnövekedett legális fogyasztást ezt valamelyest ellensúlyozná.
Még fontosabb azonban az, hogy ezzel megszűnne a nagyobb cégek hátránya, amelyek elindulva a növekedés útján fejlesztéseikkel lassan felnőhetnének a környező országok húsipari cégeihez, amelyektől az elmúlt években komolyan lemaradtak a hazai üzemek. Fejlesztések nélkül mindez lehetetlen.
Kétségkívül az áfa csökkentése után is szükséges lenne a piacon bizonyos mértékű konszolidáció és koncentráció. Mint annyi másban, itt is csak nagyban lenne érdemes működni. Jelenleg azonban az a baj, hogy az ígéretes vállalkozások is a szerkezeti problémák miatt nyögnek. Ha nem változik semmi, a magyar húsipar is a múlt ködébe vész, s lehet majd bánkódni és másokat hibáztatni emiatt. Kétségkívül könnyebb, mint tenni valamit, amikor még lehetne.







