Vélemény

És ezzel Orbán Viktor már meg is nyerte a választásokat?

És ezzel Orbán Viktor már meg is nyerte a választásokat? Azzal, hogy ilyen mértékben megnövekedett a kormány gazdasági mozgástere, és meghozhat minden intézkedést, amellyel szerinte közelebb kerül a választási győzelemhez, már nyert is?

A kérdés a tegnapi bizottsági bejelentés után merült fel sokakban, mintegy jelezve, hogy a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól szóló vita hová csupaszodott le a magyar közvéleményben. A politikai sík világos volt már akkor, amikor a túlzottdeficit-eljárás idehaza a szabadságharc-függetlenség-uniós béklyó narratívába került.

Pedig a tét uniós szinten nem a magyarországi választás volt. Sokkal inkább a fenntartható közös piac, a globális versenyképesség, az unió gazdaságának jövője. A túlzottdeficit-eljárást a kockázatok kiszűrésére találták ki. Most, hogy öt ország, közöttük a legrégebben a szégyenpadon ülő Magyarország kikerült alóla, ne higgye azt senki, hogy a kockázatok csökkentek. De a válság, és néhány ország elképesztő megroppanása elhomályosít más kockázatokat.

Az orbáni terv, amely „megszorítások” nélkül szorított meg, bevált. A túlottdeficit-eljárás nem bizonyult alkalmasnak arra, amire sok uniós és magyar ellenzéki vezető használni akarta. A demokráciadeficit, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika vagy a korrupció kezelésére. Ahogyan Orbán Viktor fogalmazott, itt csak a matek számít. Ha az uniós vezetőket zavarják a magyarországi tendenciák, és nem szívesen zárkóztatnak fel uniós forrásokból egy olyan országot, amelyben az uniós alapértékeitől eltérő tendenciákat látnak, mást kell kitalálniuk.

Az unió jelen állapotában nem alkalmas független államok irányítására. Ezt Orbán Viktor pontosan ismerte fel. Ha a maga útját akarja járni, és idehaza kétharmada van, akkor az uniós közösség erről nem fogja letéríteni.

És ezzel Orbán Viktor már meg is nyerte a választásokat? Még nem, de sokkal közelebb került hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek