A nyár mindig a diákmunka főszezonja volt, a járvány persze ezen a téren is felülírt egy időre mindent. Mostanra azonban úgy tűnik, újra felélénkült a diákmunka úgy a kínálati, mind a keresleti oldalon. Míg korábban a legtöbb vállalat inkább átmeneti vagy nyári, szezonális munkákra vette számításba a diákokat, mára egyre többen látnak stabilabb munkaerőt is a tanulmányaik mellett munkát vállaló fiatalokban.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A járványügyi korlátozások fokozatos feloldása, a magas szintű átoltottság hatására a diákok egyre kevésbé tartják kockázatosnak a diákmunkát, a gyakornokságot, és el is tudnak helyezkedni, mivel tapasztalataink szerint a kereslet is növekszik. A járvány megerősítette a cégeket abban, hogy a kieső munkaerőt gyakran diákokkal lehet a legegyszerűbben pótolni, és sok esetben rugalmasabban lehet őket alkalmazni ilyen váratlan helyzetekben, sőt hosszú távon is. Már most látjuk, hogy a 2020-as nyárhoz képest jóval nagyobb a diákmunkások iránti igény a cégek részéről. A gyakornoki pozíciók esetében is azt tapasztaljuk, hogy sokkal élénkebb a kereslet, mint az előző években.

Tavaly, a járvány kezdetekor bizonytalanabbak voltak a diákok is. Akadt, aki egy ideig nem szeretett volna dolgozni, vagy a szülei nem engedték. Mások azért féltek munkát vállalni, mert idősebb hozzátartozóval laknak együtt, és nem akarták hazavinni a betegséget. Ugyanakkor ennek az ellenkezője is előfordult, volt olyan diákmunkásunk, akinek az egyik felnőtt családtagja elveszítette a munkáját, ezért még fontosabb lett számára, hogy dolgozzon. Megjelent ráadásul a home office lehetősége is. Ezt kihasználva több egyetemista szeretne munkát vállalni akár az online oktatás mellett is.

Minimálbértől akár 3000 forintos órabérig

Diákmunka terén az egyik legnagyobb motiváció természetesen a bér, amely meglehetősen széles skálán mozog, de nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél, ami idén bruttó 963 forint óránként. A diákoknak a bruttó bérükből 15 százalék szja-t kell fizetniük. Az elérhető fizetések az említett minimálbértől egészen a bruttó 3000 forintos órabérig terjednek. Bár a bérek régiónként eltérnek, nem ritka ma már, hogy adminisztratív pozícióban bruttó 1400–1500 forintos óradíjat is megkeresnek a diákok. Egyes, kiemeltebb szakértelmet igénylő pozícióban, például műszak, vagy IT-területen, az azonos szakon tanuló diák már óránként bruttó 1600–2000 forintot is megkereshet a fővárosban. Bár vidéken ennél alacsonyabb bérekkel is találkozunk, a növekedés ott is tetten érhető.

Izgalmas munkák a nyaralóhelyeken: sok a lehetőség

A bér mellett a nyárra munkát keresőknek nagy motiváció az is, ha nem a négy fal között kell dolgozniuk: keresnek vízi mentőt a Balatonhoz, úszómestert és csúszdafelügyelőt strandokon, vagy erdei vasúton jegyet kezelő kalauzt. A Balatonon kívül például a Tisza-tóra is keresnek diákokat, akik túrákat vezetnének a tó legszebb tájain, vitorlázást oktatnak, vagy éppen felügyelik a vízi játszótéren szórakozókat.  Ugyanígy a nyári fesztiválok is sok diákmunkát kínálnak. Ezeken felül most rengeteg diákot keresnek éttermi és szálláshelyi pozíciókba a vendéglátással foglalkozó munkáltatók, amelyek újranyitottak, és korábbi alkalmazottaikat nem tudták mostanáig megtartani. Amióta megnyíltak a nem élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó kiskereskedelmi egységek, náluk is egyre több a lehetőség. 

Sok cég alkalmaz diákmunka keretében gyakornokokat

Egyre többen gondolkoznak már előre is, és a hosszabb távú karrierjüket szem előtt tartva kezdnek el dolgozni a diákéveik alatt. Előnyt jelent a tapasztalat egy későbbi állásinterjún, és akár jó kapcsolatrendszert is kiépíthet a diák már a diploma mellett, mire kikerül a munkaerőpiacra. Arról nem is beszélve, hogy a kötelező szakmai gyakorlat is megszerezhető a diákmunka során. Ez utóbbi kapcsán trendszerű változás figyelhető meg. 

Hosszú éveken át a klasszikus diákmunka és a diploma előtti szakmai gyakorlat elvált egymástól. A jellemző modell az volt, hogy az iskolai képzés végéhez közeledve a hallgató magának keresett szakmai gyakorlati helyet, a cégek pedig egyedi munkaszerződéssel foglalkoztatták a gyakornokot. Ez az elmúlt időszakban megváltozott, mert egyre több vállalat és diák ismeri fel, hogy diákszövetkezeten keresztül, diákmunkásként is vállalható gyakornoki munka, és ez mindkét félnek megéri. 

Ha egy vállalat egyetemi, főiskolai gyakornokokat alkalmaz, mindenképpen megéri diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatni, hiszen így a foglalkoztató cég mentesül a járulékfizetési kötelezettségek alól, másrészt a kiválasztás, keresés és a szükséges adminisztráció ez esetben a diákszövetkezet feladata lesz. 

A diákoknak is érdemes gyakorlati idejükhöz diákszövetkezeten keresztül partnert keresni, mert a diákszövetkezet számos vállalattal áll kapcsolatba, így lényegesen több lehetőség közül választva, könnyebben találhat számára megfelelő profilú munkahelyet. Másrészt az előbb említett járulékmenteség miatt a diák bére is magasabb lehet. Ha pedig mégsem válnak be az együttműködéshez fűzött remények, a diákszövetkezet gyorsan tud segíteni, hogy másik vállalatnál újra gyakornoki pozícióba kerülhessen a hallgató. 

Összességében elmondható, hogy a járvány ugyan visszavetette a diákmunka-lehetőségeket, de mára mindez, úgy tűnik, a múlté, és akár még csúcsközelbe is kerülhet a diákmunkások foglalkoztatása a következő hónapokban.