Aki ráveszi magát, hogy egy kicsit is böngésszen a bankok honlapjain, hamar ráakad azokra az ajánlatokra, amelyekben a hitelintézetek szinte csak a bankszámlanyitásért cserébe tízezreket osztogatnak. Még jövedelmet, hűségidőt is alig kérnek érte cserébe.

Ez a fajta pénzosztogatás korábban teljesen ismeretlen volt a bankszámlák között. Még szerződött közvetítő partnernek, a bankszámlanyitásokért is sokszor csak filléres jutalékokat adtak a bankok, pár száz, esetleg néhány ezer forintot. Ezen a piacon valahogy sosem voltak annyira aktívak a hitelintézetek, mint a fintechek.

Lakossági ügyfelek kapnak tízezreket

Aztán jött az által kötelezően előírt díjkimutatás, amely megváltoztatta a bankok hozzáállását. Ez egy kijózanító dokumentum, ugyanis csak a hitelintézetnek fizetett díjakat, jutalékokat és költségeket, kamatokat mutatja ki egy naptári évre vonatkozóan. Nem teszi mellé az ügyfél forgalmát, költéseit, csak a banknak fizetett költségek és a tőle esetleg kapott kamatok szerepelnek rajta, oldalakon keresztül gondosan részletekre bontva. Az ügyfélnek kötelező kiküldeni vagy az elektronikus postaládájába kézbesíteni.

Az utóbbi időben nagyon kiteljesedett ez a piac, több hitelintézet is 20-30 ezer forintokat ad egy bankszámlanyitásért és akár ennek többszörösét is további ügyfelek ajánlásáért. A pénzből nem csak az ajánló, az ajánlott is kap.

Az üzleti ügyfelek is kapnak a pénzesőből

Az üzleti bankszámlák világa általában jóval kevesebb akcióval kecsegtet (vagy legalábbis ezekről ritkábban lehet olvasni). A konzervatívabb ügyfélkörből adódóan viszonylag kevés az innováció a lakossági szolgáltatásokéhoz képest, és egy érezhetően kisebb árversenyt láthatunk – az üzleti ügyfelektől azért minden bank határozottan jobban elkéri a pénzt, mint a lakosságtól.

Viszont már itt is felütötte a fejét a pénzosztogatás.

Male Real Estate Agent handshaking clients after successful negotiations in office Smiling male Real Estate Agent or broker shaking hand of excited buyers couple, negotiating about first house purchase or taking loan, insurance agent welcoming clients with handshake at consultation meeting
Fotó: Getty Images

Az Erste Bank Telekommal mostani közös akciójában dupla ideig, azaz a cégbejegyzéstől számított 3 helyett 6 hónapig igényelhető a Jólinduló számlacsomag. A piacon az Erste most ingyen kínált szolgáltatásaihoz (díjmentes számlavezetés és 12 hónapig átutalás csak a pénzügyi tranzakciós illetékért, illetve első éves díjtól mentes bankkártya) hasonló vállalkozói csomagok éves banki költsége mintegy 100-150 ezer forintra rúg. Ehhez a Telekom által nyújtott kedvezmények (havidíj-mentes mobilinternet 6 hónapon át és négyszer gyorsabb Üzleti Net 1000/1000 csomag 6 hónapon át a belépő szintű Üzleti Net 250/70 havi díjáért) további 100-150 ezer forintot hozzátesznek. Összesen tehát akár 300 ezer forintos megtakarítást is elérhetnek az induló vállalkozások az első üzleti évükben most ebben az akcióban.

A MagNet Bank a vállalati bankszámlát nyitó ügyfeleire is kiterjesztette azt a promócióját, amelynek keretében bankszámlanyitásért e-roller nyerhető. Minden 100. (kivéve minden 1000.) új számlanyitó egy e-rollert kap ajándékba a banktól, minden 1000. új számlanyitó pedig egy e-kerékpár nyertese lesz.

A CIB Bank a kisvállalkozói ügyfeleinek is biztosítja az ügyfélajánlási promócióját, az új lakossági ügyfelekért 20-20 ezer, az új kisvállalati ügyfelekért pedig 30-30 ezer forintot kap az új ügyfél és az üzleti ügyfél ajánlója.

Kisvállalati ügyfélajánló programot nyitott a Raiffeisen Bank is, ahol az új kkv-ügyfelek ajánlásáért – a cég árbevételétől függően – 30-60 ezer forintban részesül az ajánló. További 10 ezer forint jóváírás jár, ha az ügyfél POS-szolgáltatást is igényel a banknál. A kisvállalati ajánlott ügyfél 30 ezres jóváírást kap, ha a számlanyitást követő első hónapban teljesíti az általa választott számlacsomag díjmentes számlavezetésre vonatkozó feltételeit.

Az MKB Banknál 50 ezer forint visszatérítés jár azoknak az új kisvállalati ügyfeleknek, akik vállalják, hogy a számlanyitást követő második hónap végig legalább 5 alkalommal megterhelik a számlájukat, amelyhez bankkártyát is igényeltek. Új ügyfél az lehet, akinek az éves nettó árbevétele nem haladja meg a 300 millió forintot, vagy legkorábban 2022-ben alapított vállalkozásként még nincs lezárt üzleti éve.

Banki kedvezmények is járnak

Amellett, hogy ajándékokat vagy bevezetési kedvezményeket adnak a bankok, bizonyos díjakat is elengednek. 

A CIB Bank nem számít fel banki díjat legalább az év végéig a felé indított átutalások után.

Az Erste Banknál ugyancsak banki díj nélkül utalhatnak a vállalkozók bárhová, nem csak a NAV felé, a számlanyitást követő első 6 hónapban.

A Gránit Banknál a Gránit Vállalkozói Alapszámla 2 számlacsomagban a havi első 5 átutalás akció nélkül is banki díjtól mentes.

A K&H Banknál ugyanúgy a havi első 5 vagy 10 átutalás banki díjtól mentes egyes számlacsomagokban.

Az MKB Banknál 1 évig kedvezményes a NAV-számlákra indított átutalás.

Az OTP Banknál a Kisvállalkozói Start számlacsomag kedvezményes időszakában a havi első két elektronikus, bankon kívüli átutalásnál ugyancsak nincs banki díj.

A Raiffeisen Banknál ugyancsak banki díj nélkül utalhatnak a vállalkozók az első 6 hónapon keresztül bárhová, az első 12 hónapon keresztül pedig a NAV felé.

Ezek a kedvezmények valószínűleg nem annyira fontosak a vállalkozói ügyfeleknek a választásban, mint a lakosságnak, de azért nem is lényegtelenek.

Úgy tűnik azonban, hogy az utóbbi időszakban a lakossági ügyfelek mellett a vállalkozók is tartósan értékesek lettek a bankok számára, ezért olyan akciókat, nyereményjátékokat indítanak, amelyek kifejezetten ennek az ügyfélrétegnek szólnak, vagy legalábbis nekik is.

Érdemes élni velük!