BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
energiahatékonyság

Kánikulában

Még mindig energiapazarlóan élünk, nem lehet eléggé hangsúlyozni az energiatakarékosság fontosságát. A lakásfelújításokat is ennek a szempontnak alárendelve kell elvégezni, az épületek hőszigetelése döntő dolog hidegben és forróságban egyaránt. További felmerülő kérdés a vízellátás biztonsága és a zöldterületek növelése.
Szerző képe
Kassai Ferenc
a Budapest és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara tiszteletbeli elnöke
2024.07.08., hétfő 10:00

Az előrejelzések szerint a simogató nyári meleget a mindenünnen forróságot árasztó nyári kánikula váltja fel, amikor a hőmérő higanyszála tartósan 35 fok körül lesz, és az éjszakák sem hoznak enyhülést. És a nap heve ellen éppúgy védekeznünk kell, ahogy a téli fagyok esetében, nehogy a szervezetünket károsodás érje. Télen fűtünk, nyáron hűtünk – egyik sem olcsó mulatság, és ekkor előjön mérnökszemmel az energiahatékonyság oly sokszor körüljárt kérdése. 

Selective,Focus,On,Tree,And,Eco,Friendly,Building,With,Vertical
Ahogy télen nem tudjuk benntartani a lakásokban a meleget a rossz nyílászárok és az elégtelen hőszigetelés miatt, nyáron éppúgy nem tartjuk a lehűtött levegőt a falakon belül / Fotó: Shutterstock

Magam is sokat foglalkoztam korábban is ezzel a kérdéskörrel, és az energiával való takarékos gazdálkodás ma is foglalkoztat, ahogy mérnökeinket is.

Először is: a légkondicionálók működtetése, energiaigénye semmivel sem kisebb, mint a téli időszakban elfogyasztott villamos energia. Nyáron alig kell felkapcsolnunk a lakásokban és a munkahelyeken a lámpákat, viszont – egyébként helyesen – bekapcsoljuk a légkondicionálókat, amik, főleg a korszerűtlenebb típusok, „eszik” a villanyáramot. Tehát első lépésben, ha módunk van rá, kisebb energiaigényű berendezéseket kell szereznünk. Ez ma már nem okoz nehézséget. Ahogy az sem, hogy megváltoztassuk energiafogyasztási szokásainkat – bár ez nehezebb ügy, mert új szemléletre van szükség hozzá. Még mindig energiapazarlóan élünk, pedig imamalomszerűen ismételgetjük, az energiatudatosság és az energiatakarékosság fontosságát – ebben, sajnos, kevés előrelépés történt. 

Ahogy télen nem tudjuk benntartani a lakásokban a meleget a rossz nyílászárok és az elégtelen hőszigetelés miatt, nyáron éppúgy nem tartjuk a lehűtött levegőt a falakon belül. Ez mérhetetlen pazarlás. Hiányolom ma is, ahogy hiányoltam korábban is a komoly felvilágosító munkát, a kampányokat, az utcai óriásplakátokon vagy a televíziós reklámokban. A gyártók persze reklámoznak, hogy minél több terméket eladjanak, ez a dolguk, viszont nekünk meg az, hogy fölhívjuk minden fórumon az energiatudatosságra a figyelmet!  Igazából a lakásfelújításokat is ennek az energiatudatossági szempontnak alárendelve kell elvégezni. Ebben viszont – a visszajelzések alapján – van javulás, főleg ott és akkor, ha okleveles mérnök munkáját igénybe veszik. Az épületek hőszigetelése döntő dolog tehát hidegben és forróságban is! 

A másik nagy probléma, ami kánikulák idején előkerül, az pedig a víz kérdése. Lesz-e elég víz mindenre, kell-e vízhiányra, vízkorlátozásra számítani?

Az elmúlt években például voltak települések, ahol megjelentek a lajtoskocsik, mert nem volt elegendő ivóvíz a háztartások számára. A vízhiány, a földjeink szenvedése az aszálytól a víztározók hiányára is figyelmeztet bennünket. Vagyis nem lehet elégszer leírni, hogy az ivóvíz az élet szempontjából talán legfontosabb tényező. A vízbiztonság eléréséhez korszerű vezetékhálózatra és jól működő, karbantartott vízművekre van szükség. Ezekben is bizony lemaradásban vagyunk, és ezek a feladatok nem másra várnak, hanem miránk. Tehát körültekintő vízgazdálkodásra van szükségünk. Ez a szakterület olyan tudományos és műszaki kérdésköröket ölel fel, amelyek mérnöki feladatot jelentenek. Ugyanakkor ismét felhívom a figyelmet arra, hogy meg kell változtatnunk a vízzel kapcsolatos, társadalmilag káros nézeteket, miszerint folyóink bőven „termelik” a vizet. Ez nincs így, mivel Magyarország speciális vízrajzi adottsága az, hogy felszíni vizeink 96 százaléka határon túlról származik, ezért az ide érkező szélsőséges eloszlású vízkészletek hasznosítását csak a vízmegtartó képességünk növelésével, víztározással, ésszerű vízkormányzással lehet elérni. Minél több víztározónk van, annál biztonságosabb az életünk, vagyis az újabbak építését nem lehet megspórolni.

Green,City,-,Double,Exposure,Of,Lush,Green,Forest,And
 Városainkban növelni kell a zöldterületeket / Fotó: Shutterstock

Még van egy igen fontos (kánikulai) kérdéskör, ez pedig az, hogy a városainkban növelni kell a zöldterületeket, növelni kell parkok számát és területét, és ahol lehet az utcákban is fákat, bokrokat, cserjéket kell telepíteni. A zöldterületeken keresztül lélegzik a város, egy lombos, árnyékos utcában a kánikula is százszor elviselhetőbb, mint a toronyházakkal telezsúfolt kőrengetegben. 

Végezetül mérnökszemmel további két dologra hívnám föl a figyelmet, mindkettő a mindennapjainkat szolgálja, komfortérzetünket érinti.

Az egyik a napkollektorok mellett szól, a másik a beltéri hűtőrendszerek mellett. Mindkettő elterjedőben, kiváltképp a klímaberendezéseké – ezek használata oly mértékben elterjedt, hogy energiaigényük szinte azonos a téli időszak fűtési rendszereivel. Tehát többletkiadást jelent, mégpedig oly mértékűt, amely igencsak megterheli a családi költségvetéseket. 

Sajnos a magyar lakásállomány mintegy 40 negyven százaléka energetikai szempontból rosszul vizsgázik; már elégszer felhívtam a figyelmet a mérnöktársadalom nevében arra, hogy a legjobb energiatakarékosság, a legjobb rezsicsökkentés a fel nem használt energia, a változás azonban csak igen lassan következik be. Tehát ismét előkerül az energiatudatosság kérdésköre, ehhez pedig felvilágosító munkára és energiahatékonyságra van szükség. A feladatok elvégzéséhez megvannak a jó minőségű eszközök, elérhető áron a berendezések, mindezekhez megvan a megfelelő szakértelem, a tájékoztatás minőségén azonban van mit javítani. 

Itt hívom fel a figyelmet arra az új lehetőségre, amely az Új Széchenyi Terv keretében az MFB Pont Plusz gondozásában jelent meg és az 1990. december 31.  előtt használatbavételi engedélyt kapott, egy- és többlakásos családi házakra terjed ki.

A program keretében megvalósuló energetikai korszerűsítésre 108,24 milliárd forint áll rendelkezésre. Budapesten a felhasználható támogatási keretösszeg 6,39 milliárd forint. A program keretében legfeljebb 20 ezer ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

A felújítási lehetőség éven túli lejáratú kamatmentes beruházási kölcsön és vissza nem térítendő támogatás, valamint saját erő kombinációja. Az elszámolható összes költség hétmillió forint, ebből a saját forrás egymillió forint, a vissza nem térítendő támogatás 3,5 millió, míg a kamatmentes kölcsön 2,5 millió forint lehet átlagosan. A hitelprogram keretében 2024. július 1-jétől 2025. december 31-éig lehet kölcsönkérelmet benyújtani. Amikor a hitelprogram forrása kimerül, a felújítási lehetőség felfüggesztésre kerül. Fontos tudni, hogy a fejlesztéssel, felújítással az energiamegtakarítás elérni kívánt kötelező mértéke 30 százalék. Ehhez értelemszerűen szükséges a beruházás előtti állapot és a befejezés utáni állapot energetikai tanúsítását elvégeztetni.

Construction,Worker,Installation,Ceiling
Az épületek hőszigetelése döntő dolog / Fotó: Shutterstock

A kölcsönigénylők a beruházások műszaki-szakmai energetikai előkészítése és a projekt teljes életútja során a megvalósításig bármely energetikai tanácsadó – kormányzati, illetve nem kormányzati – szolgáltatását igénybe vehetik, vagy célszerűen a Magyar Mérnöki Kamara lakossági energetikai tanácsadását.

Energetikai tanúsítás elvégzéséhez nem szükséges előzetes regisztráció, amennyiben az energetikai tanúsítvány készítését a Magyar Mérnöki Kamara, illetve a Magyar Építész Kamara névjegyzékében szereplő TÉ-engedéllyel rendelkező energetikai tanúsítók végzik.

A Mérnöki Kamarákban országszerte mindenki számára elérhető szakmai tanácsadással állunk rendelkezésre.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.