Magyar gazdaság

Forradalmasíthatja a pénzpiacok működését Geithner terve

A gazdasági válság tanulságaihoz igazítanák az amerikai pénzügyi szektor szabályozását a washingtoni kormányzat szabályozói reformtervei.

Timothy Geithner pénzügyminiszter az elmúlt napokban fokozatosan „csepegtette” a nagy horderejű javaslatcsomag elemeit, amelynek azonban számos részletét továbbra is homály fedi. Ezek pontosítása a következő hetek, hónapok kongresszusi vitái során várható, miközben Barack Obama elnöknek a jövő heti G20-csúcson nemzetközi szinten is módja lesz koordinálni a szabályozói módosításokat.

A tervezett intézkedések részben a rendszerszintű kockázatokat igyekeznek csökkenteni, részben a befektetők és az ügyfelek biztonságát kívánják növelni, illetve bezárnák a szabályozói rendszeren lévő kiskapukat. A fedezeti alapok és a magántőke-társaságok ellenőrzése vagy a tőzsdén kívüli derivatívák kereskedelmének szabályozása valóságos forradalmat hozhat az amerikai pénzügyi életben. Ezek a szereplők az elmúlt években foggal-körömmel tiltakoztak bármiféle hatósági beavatkozás ellen, ám a válság kezdete óta egyre nőtt azoknak a politikusoknak és szakértőknek a száma, akik tarthatatlannak érzik az eddigi „laissez faire” megközelítést.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Obama derivatíva geithner szabályozás fedezeti alap G20 pénzpiac magántőke
Kapcsolódó cikkek