Magyar gazdaság

Hét magyar projekt a zöldek feketelistáján

Hét magyarországi projekt szerepel a Föld Barátai Európa és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat, összesen 55 káros, uniós forrásból megvalósuló közép-kelet-európai nagyberuházását tartalmazó "feketelistáján" - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az MTSZ közreműködésével készített, az európai uniós források romboló hatására, valamint a válság következtében felgyorsuló brüsszeli költekezés átgondolására figyelmeztető listán a győri Árkád bevásárlóközpont, az M0-ás körgyűrű keleti szektora, a Kis-Balaton vízszabályozási rendszer, a várpalotai hulladékégető, a dunai hajózási rendszer, a 4-es metró, valamint pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt található.

Az MTSZ szerint az uniós közpénzeket megfontoltabban, hatékonyabban és átláthatóbban kellene felhasználni, mivel szerintük - a által fenyegetett, súlyosan energiapazarló régióban - csak így lehet hosszú távon biztosítani munkahelyeket és a környezeti értékeket.

A szervezet közleményében hangsúlyozza: a Közép-Kelet-Európában tervezett, illetve már meg is valósított beruházások összköltsége 23 milliárd euró, amit az illetve az Európai Beruházási Bank finanszíroz.

magyar uniós zöldek Magyar Természetvédők Szövetsége projekt
Kapcsolódó cikkek