Magyar gazdaság

Matolcsy: "Kádár-kori KISZ vezetők rekonstruálják a szocializmust"

Fel kell hagyni azzal, hogy a késő Kádár-kori KISZ-vezetők a nagyberuházások révén rekonstruálják a szocializmust – jelentette ki Matolcsy György fideszes politikus, korábbi gazdasági miniszter, a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet igazgatója.

Matolcsy hangsúlyozta: a Fidesz gazdasági szakemberei 2006 óta minden megszólalásukban elmondják, hogy a gazdasági problémák megoldásához egymillió adózó munkahely megteremtése vezethet el. Szerinte az új kormány adóelképzeléseivel több baj is van.

Csak átrendezésekre vállalkoznak, ami nem véletlen, hiszen adóreformot csak bizalmi légkörben lehet előterjeszteni . Ez pedig csak új választás nélkül nem alakítható ki. Kifejtette: az adóreform önmagában nem elégséges, más rendszerekhez is hozzá kell nyúlni, csakúgy, mint a kamatpolitikához. Ma a 4,0-4,5 százalékát teszi ki az utáni kamatteher, ennek legalább a megfelezését tenné lehetővé egy gazdaságpolitikai fordulat.

„A válság a meghatározó exportpiacokon mélyül, a belföldi válság logikája pedig lefelé viszi a spirált, annál is inkább, mivel eddig semmilyen válságkezelő intézkedés nem történt. Több százezer munkahely elvesztése várható az idén és jövőre” – állítja Matolcsy György, aki szerint át kell struktúrálni az uniós fejlesztési forrásokat is, és fel kell hagyni azzal, hogy a késő Kádár-kori KISZ-vezetők a nagyberuházások révén rekonstruálják a szocializmust.

adócsökkentés Bajnai reform Oszkó Fidesz reformszövetség válságkezelés
Kapcsolódó cikkek