Magyar gazdaság

Új fejlődési pálya előtt a város

Békéscsaba új fejlődési pályát tűzött ki maga elé: olyan várossá szeretne válni, amely profitálni tud gazdasági adottságaiból. Békés megye székhelye dinamikusan fejlődő nagyvárosok földrajzi centrumában fekszik; ez előnyt is jelent, hiszen ennek köszönhetően beszállítói és logisztikai szerepkört tud felvállalni a határ túloldalán, a látványosan fejlődő aradi és nagyváradi ipari központokban, valamint a környező nagyvárosok, Szeged, Szolnok, Kecskemét és Debrecen irányában.

Az önkormányzat közeljövőben megvalósuló városfejlesztési programjai megteremtik az alapját annak, hogy a környező gazdasági centrumokhoz csatlakozni szándékozó vállalkozások optimális és vonzó befektetési feltételeket találjanak Békéscsabán, és a helyi vállalkozások előtt is új perspektíva nyílik. Kérdés azonban, mikor épülnek ki azok a korszerű közlekedési infrastruktúrák, amelyek segítségével a Körösök völgyében fekvő település a más magyarországi városokban találhatókhoz hasonló feltételeket tud kínálni a befektetők részére, s autópálya köti majd össze Európával és Budapesttel.

Az önkormányzat szorgalmaz és támogat minden olyan vállalkozást és befektetést, amely az agrár-élelmiszeripari hagyományokra épít, és szeretnék kihasználni az ebből konvertálható előnyöket. Ma, amikor a termőföldek és az ivóvizek jelentős része túlszennyeződött, óriási kincset jelent egy olyan térség Európában, ahol jó minőségű és megbízható élelmiszert lehet előállítani, és adott a lehetőség az öntözés teljes körű kiépítésére a Körösök vízhozamának köszönhetően. Alternatív energiában is eddig kihasználatlan lehetőségei vannak a városnak, kiváló befektetési helynek számít a biomassza-hasznosításban, a napfény- és a geotermikus energia terén. Ha sikerül kiépíteni az önkormányzat által is szorgalmazott egészséges élelmiszer-előállítás és -kereskedelem feltételeit, akkor megfelelő marketingmunkával egy új ágazat jöhet létre, amely a foglalkoztatásban is kedvező változást generál.

Bár késik az autópálya-építés, eltolódik a nemzetközi vasútfejlesztési beruházás, az önkormányzat a városfejlesztési terveit mégsem odázza el, maximálisan élni kíván a II. Nemzeti fejlesztési terv kereteiből elnyerhető támogatásokkal. Mert szeretne gyorsan reagálni a válságot követő új gazdasági folyamatokra, s bekapcsolódna a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe. Békéscsaba azért költ erőn felül is a városfejlesztésre, hogy egy európai léptékű kisvárossá váljon, ahol a lakosság az elvárásainak megfelelő alapszolgáltatásokat kapja az oktatásban, az egészségügyben és szociális területen. Az ide települő vállalkozások számára is fontos, hogy milyen városi környezetbe kerülnek, milyen az oktatás színvonala és milyen kikapcsolódási lehetőségek vannak. A szakképzésben sikerült megteremteni a munkaadói igényekhez rugalmasan alkalmazkodni tudó képzés feltételeit. Két tudásközpont is működik a városban; az MTA Alföldi Tudományos Intézete a településfejlesztési kutatásokban erős, a Szent István Egyetemhez integrálódó Tessedik Sámuel Főiskola az alternatív energiakutatásban. Mellettük a városban működő nagyobb cégek Békéscsabán olyan tudásbázist is találnak, amely alkalmas az innovációs feladatok megvalósítására. VG

Befektetési előnyök

- ipari területek szabad kapacitásokkal

- megújuló energiaforrások

- nagy létszámú, képzett munkaerő

- kiváló képzési központok

- jó termőföldek

- alacsony bérköltség

- a kelet-európai piacok közelsége

- jó minőségű mezőgazdasági alapanyagok

- földrajzi és szállítmányozási előnyök

- befektetőbarát önkormányzat

- megújuló energiaforrások

- nagy létszámú, képzett munkaerő

- kiváló képzési központok

- jó termőföldek

- alacsony bérköltség

- a kelet-európai piacok közelsége

- jó minőségű mezőgazdasági alapanyagok

- földrajzi és szállítmányozási előnyök

- befektetőbarát önkormányzat-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek