Magyar gazdaság

Önkormányzati reformért és adócsökkentésért kiált a gazdaság

Szinte minden gazdasági érdekképviselet az önkormányzati refom azonnali elindítását, valamint adó- és járulékcsökkentést szorgalmaz.

A kétharmados Fidesz többség nyomán azonnal elkezdhető az önkormányzati reform, az önkormányzatokhoz rendelt kötelező feladatok felülvizsgálata mellett - jelentette ki Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke az MTI-nek vasárnap este, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét hozó választási eredményt kommentálva.

Az önkormányzatoknál éppúgy meg kell követelni a méretgazdaságossági szempontokat, mint bármely más, társadalmi feladatokat is ellátó intézménynél, ezért az önkormányzati szolgáltatásoknál, óvoda, iskola, egészségügy stb. a kistérségi illetve megyei méretekből kell kiindulni - mondta Futó Péter. Ugyanez érvényes az önkormányzati beruházásokra is - tette hozzá.

Az MGYOSZ véleménye szerint a arányos államháztartási hiány tavaly elkezdett programját folytatni kell, s az államadósságot finanszírozó bel- és külföldi befektetőkre figyelemmel, ajánlatos az új kormánynak azonnal megkezdenie a tárgyalásokat az IMF-fel és az Európai Unióval.

Magyarországnak az állami újraelosztás szintjét a jelenlegi közel 50 százalékról 40 százalékra, a 39 százalékos adócentralizációt 32-33 százalékra szükséges csökkentenie ahhoz, hogy a régiós versenyképességi rangsor dobogójára felléphessünk, s ezáltal megtarthassuk piacainkat, és új munkahelyek létesüljenek - hangsúlyozta Futó Péter.

A gyáriparosok elnöke szerint a munkát terhelő adók és járulékok további csökkentése mellett az új kormánynak meg kell fontolnia a kisadók eltörlését, a tb-járulékok fizetésének egyszerűsítését annak érdekében, hogy megszűnjön az adórendszer jelenlegi bonyolultsága.

Az MGYOSZ elnöke felvetette: az MGYOSZ szükségesnek tartja az állami támogatású, kedvezményes kamatozású hitelek bevezetését, a korábban elterjedt szociálpolitikai támogatás mellett, a lakásépítés áfájának, az új lakást vásárlók személyi jövedelemadójának csökkentését.

Az új, kétharmados többséggel bíró Fidesz-kormánytól a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) folyamatos és járulékcsökkentést, és az önkormányzati rendszer reformját várja - mondta az MTI-nek vasárnap este Dávid Ferenc főtitkár a választási eredményeket kommentálva.

Dávid Ferenc közölte: az új kormánynak az üzleti szféra érdekeinek figyelembe vételével kell cselekednie, s intézkedéseivel a termelést, a munkahelyek gyarapítását, a hazai kis- és középvállalkozások fellendítését kell szolgálnia.

A VOSZ egyetért Orbán Viktor márciusban megfogalmazott véleményével, miszerint a vállalkozások, adó- és járulékterheit, elsősorban az élőmunkára rakodó terheket, négy év alatt a régiós versenytársak szintjére kell csökkenteni - jelentette ki a főtitkár, aki úgy véli, hogy ebben az évben az adócsökkentés csak szimbolikus lehet.

A vállalkozók azt várják, hogy a Fidesz-kormány még szeptember előtt hirdesse meg több éves, 2011 januárjától érvényes adó- és járulékcsökkentési programját, ami - figyelembe véve az államháztartás stabilitását - csak akkor lehetséges, ha együtt halad az államszervezet-, az állami és önkormányzati adminisztráció karcsúsításával - fogalmazott Dávid Ferenc.

A kétharmados Fidesz többség az önkormányzatok területén ezt akadály nélkül megvalósíthatóvá teszi, s nemcsak az önkormányzati képviselők számát tekintve - tette hozzá, rámutatva arra, hogy az önkormányzatok képviseleti önállósága nem csorbulna azzal, hogy a pénzügyi önállóság nem terjedne ki mind a 3.200 helyi önkormányzatra.

A VOSZ főtitkára hangsúlyozta azt is, hogy ezzel párhuzamosan meg kell hirdetni az adóegyszerűsítést, azaz az adó- és járuléknemek radikális csökkentését.

A parlamentben elért kétharmados többség mellett a nagy elosztó rendszerek: egészségügy, oktatás, önkormányzatok reformjához társadalmi támogatottságra is szüksége van a Fidesz-kormánynak, s ez nem képzelhető el az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának támogatása nélkül - mondta Dávid Ferenc.

A mikro-, kis- és középvállalkozások segítésében a jövőben is kiemelt szerepet kell kapnia az állami támogatású, kedvezményes hitelt biztosító Széchenyi-kártyának - ismételte meg a többször hangoztatott VOSZ álláspontot a főtitkár.

Nagyarányú győzelmet ért el az eddigiektől eltérő gazdaságpolitikát, gazdaságfilozófiát képviselő erő, a lakosság arra hatalmazta fel a Fidesz-KDNP-t, hogy az Európai Unióhoz közelítő gazdasági és társadalmi felzárkózást valósítson meg - mondta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke vasárnap az MTI-nek a Fidesz kétharmados parlamenti többségét hozó választási eredményt kommentálva.

A Fidesz hatalmas felhatalmazást kapott, és ez a gazdaság szempontjából mindenképpen jó - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke vasárnap este az MTI-nek a Fidesz kétharmados parlamenti többségét hozó választási eredményt kommentálva.

Hozzátette: az erős felhatalmazás világossá teszi a mozgásteret és a felelősséget is.

Az MKIK elnöke kiemelte: a választás eredménye egyértelmű felhatalmazást ad azokra a változtatásokra, amelyeket a kamara régóta szeretne. Példaként említette, hogy a költségvetési egyensúly fenntartása mellett elengedhetetlen a gazdaság körüli struktúrák átalakítása, a gazdaság dinamizálása. Most megnyílik a lehetőség a nagy elosztó rendszereknek az átalakítására, ami évek óta nem történtek meg, s most az átalakítására időt és felhatalmazást kapott a jobboldal.

Parragh László hangsúlyozta: a kamara azt szeretné, ha a változások minél előbb bekövetkeznének, de az ütemezés már az új kormányon múlik. Fontos, hogy a megfelelő egyeztetések megtörténjenek, és a gazdaság szereplőit is bevonják a döntési folyamatba. Erre a nyitottság egyértelműen látszik, ezt az elmúlt hónapok is igazolták - tette hozzá Parragh László.

Szűcs György, az IPOSZ elnöke szerint a magyar gazdaság nagyobb védettséget, növekedési lehetőséget kaphat.

Szűcs úgy vélekedett, hogy a magyar mikro- és kisvállalkozások még mindig hátrányban vannak az korábbi tagállamainak vállalkozóival szemben.

Az IPOSZ azt várja az új kormánytól, hogy csökkentse a vállalkozókat sújtó bürokráciát, mérsékelje a közterheket. A szövetség fontosnak tartja, hogy a szakképzés jobban igazodjon a gazdaság igényeihez az alapképzésben és továbbképzésben egyaránt.

Szűcs György hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáért tenni kell, például az Európai Unióban elfogadott "gondolj a kicsire" elvet érvényesíteni kellene Magyarországon is a törvényhozás során.

A Magyar Iparszövetség optimista, és bízik abban, hogy a felálló új kormány, új parlament felelősséggel élni fog a választóktól kapott nagy lehetőséggel - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke vasárnap az MTI-nek, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét hozó választási eredményt kommentálva.

Az iparszövetség társelnöke kiemelte: azt várják, hogy az eddig elmaradt reformok megvalósulnak, például az államigazgatásban, az önkormányzatoknál. Várják továbbá, hogy az új kormány korszerűsítse az elavult adórendszert, az oktatás területén a gazdasághoz igényeihez közelítse a felnőttképzést, a szakképzést.

Vadász György elmondta: bíznak abban is, hogy a kedvezőtlen foglalkoztatási helyzet megváltozik, és növekszik a foglalkoztatottak aránya az új munkahelyek létrejöttével. Az új munkahelyek létesítésében a hazai kis- és középvállalkozásoknak nagy szerepe lesz, de ehhez a kkv-k helyzetén javítani kell. A kis- és középvállalkozások olyan tartalékot jelentenek, amelyet felszínre kell hozni - mondta az iparszövetség vezetője.

Vadász György szerint a rendszerváltás óta egy sor lépést azért nem lehetett megtenni, mert nem volt meg az egységes kormányzati erő a kétharmados többséget igénylő jogszabály-módosításokhoz. Most ez adott - mondta Vadász György.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége arra számít, hogy a magánérdekkel szemben a közösségi és nemzeti érdekek, kiemelten pedig a munkavállalói érdekek érvényesülnek majd a Fidesz kormányzása során - mondta Palkovics Imre, a szakszervezet elnöke vasárnap az MTI-nek, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét hozó választási eredményt kommentálva.

Hangsúlyozta: a Munkástanácsok olyan gazdaságpolitika megvalósítását várják az új kormánytól, amely javítja a munkavállalók helyzetét, és hozzájárul a jövedelmek értékállóságának, illetve emelkedésének megteremtéséhez.

Palkovics Imre úgy vélte, hogy a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása mellett, a munka és a munkavállalás méltóságát is vissza kell állítania az új kormánynak, mivel az az elmúlt években jelentősen sérült.

Az elmúlt négy év gyakorlatával szemben, érdemi tárgyalásokra számít a Liga Szakszervezet a társadalmi érdekegyeztetés során - mondta az MTI kérdésére Gaskó István elnök vasárnap este, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét hozó választási eredményt kommentálva.

Aláhúzta: a kétharmados többség megszerzésével támogatottsága mellett a felelőssége is óriási lesz a Fidesznek.

Rámutatott: a Liga arra számít, hogy a Fidesz a következő parlamenti ciklusban az általa az elmúlt négy évben hangoztatott irányvonalak mentén kormányoz majd.

Iposz MKIK VOSZ önkormányzati reform Országos Érdekegyeztető Tanács Parragh László dávid ferenc futó péter MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek