Magyar gazdaság

Megerősítette a magyar adósbesorolást az S&P

Megerősítette változatlan pozitív kilátással Magyarország „BBB mínusz/A-3” befektetési ajánlású államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's. A hitelminősítő döntése egybecseng az elemzői várakozásokkal.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlanul pozitív kilátás érvényes. A Standard & Poor's egyben visszavonta a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) érvényben tartott, szintén „BBB mínusz” besorolást, a bank kérésére.

A magyar államadós-osztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a cég kiemelte: a besorolásra érvényes pozitív kilátás elsősorban annak lehetőségét tükrözi, hogy a magyar gazdaság erősödő mérőszámai segíthetik a bankrendszerben folyamatosan zajló javulást, és ezzel megerősíthetik a monetáris politika transzmissziós csatornáját.

A Standard & Poor's közölte azt is, hogy

12-18 havi távlatban felminősítheti a magyar adósosztályzatot, ha a pénzügyi szektorban végbement legutóbbi javulások erősítik a hatóságok képességét a hazai monetáris kondíciók befolyásolására.

S&P: erős ciklikus fellendülés zajlik a magyar gazdaságban

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerint erőteljes ciklikus fellendülés zajlik a magyar gazdaságban. A cég elemzésében közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalékhoz közeli ütemben növekszik, csak mérsékelten lassabban, mint 2017-ben.

A hitelminősítő szerint a magyar növekedés tényezői közé tartozik

  • a reálbérek és a foglalkoztatottság növekedése által hajtott fogyasztási „boom”,
  • a költségvetési ösztönzés,
  • a minimálbérek emelése,
  • az strukturális és kohéziós folyósításainak jelentős gyorsulása,
  • a lakástámogatásokra fordított összeg növelése,
  • a magánszektor pénzügyi mérleghelyzetének erősödése,
  • valamint a folytatódó euróövezeti fellendülés.
  • A Standard & Poor's szerint azonban az általa valószínűsített növekedés meghaladja a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálját.

    Nem lepte meg az elemzőket az S&P

    A várakozásoknak megfelelő volt a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő péntek este nyilvánosságra hozott döntése, mellyel nem változtatott a magyar államadósság besorolásán – vélekedtek az elemzők.

    A cég arra számít, hogy a szerkezeti kihívások miatt a magyar hazai össztermék évenkénti növekedési üteme a 2019-2021 közötti időszakban valamivel 2,5 százalék alatt lesz. A hitelminősítő a lassító hatású kihívások közé sorolta a gyenge demográfiai helyzetet, amelyhez véleménye szerint hozzájárul az is, hogy a kormány nem hajlandó migráns munkaerő befogadására, valamint a kiterjedt méretű közszférát, az üzleti környezet gyengeségeit, az alacsony termelékenységet és a túlfűtötté váló munkapiacot.

    Forrás: AFP

    A Standard & Poor's szerint mindemellett a 2020 utáni növekedési kilátásokat befolyásolhatja, ha a brit EU-tagság megszűnése után csökkennek az uniós finanszírozások, és az is, ha változnak az EU strukturális folyósításainak elosztási kritériumai, tekintettel nem utolsósorban arra, hogy Magyarország és az EU között egyes szakpolitikai kérdésekben nyílt nézeteltérések vannak. A Standard & Poor's szerint ugyanakkor

    a magyar kormány bizonyos nem konvencionális szakpolitikai lépései a kedvező külső környezettel együtt hozzájárultak a magyar gazdaság külső sérülékenységeinek mérsékléséhez és a makrogazdasági stabilitás biztosításához.

    A hitelminősítő közölte: elismeréssel adózik a magyar kormány nagyratörő reformprogramjának is, amelynek célja a versenyképesség és a termelékenység erősítése. A Standard & Poor's kifejezésre juttatta mindazonáltal azt a véleményét is, hogy a 2010-es évek eleje óta végrehajtott intézményi változtatások, a fő intézmények – például az MNB és az Alkotmánybíróság – törvényi keretrendszerének újrakodifikálása gyengítette az egyes hatalmi ágak közötti fékek és ellensúlyok rendszerét, a független tömegmédia ellen hozott korlátozó intézkedések és a nem kormányzati szervezetekkel szembeni fellépés pedig további politikai centralizációhoz vezetett.

    Idén hatszor vizsgálják Magyarországot

    A három nagy piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hatszor vizsgálja a magyar államadós-besorolásokat, az S&P pénteki felülvizsgálata volt az első, ezt követően majd augusztus 17-én veszi ismét napirendre a magyar adósosztályzatokat.

    Nem változtatott az S&P a magyar adósbesoroláson
    Forrás: AFP

    A Fitch Ratings is két dátumot határozott meg: először három hét múlva, március 9-én, majd augusztus 31-én végzi el a magyar osztályzatok idei értékelését. A Moody’s Investors Service az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki: 2018-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először június 1-jén, majd november 23-án kerül sorra.

    A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési döntést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

    Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

    A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch és a Standard & Poor’s „BBB mínusz”, a Moody’s ugyanennek megfelelő „Baa3” osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot.

    Tavaly a Standard & Poor’s mellett a Fitch Ratings is pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody’s magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

    S&P standard and poor's
    Kapcsolódó cikkek