Magyar gazdaság

Csillapíthatatlan a vállalkozások étvágya

A kisvállalatok igénye továbbra is nagy a gépek vásárlására és csarnokok építésére, de újabb beruházástámogató pályázat híján lassíthatnak a tempón.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) ráharapott a piac a kutatás-fejlesztési és a képzési pályázatokra is, de főként a beruházások támogatására nagy az igény. Az energetikai és az infokommunikációs felhívások forrásaira mérsékeltebb a kereslet a hazai kis- és középvállalkozások körében – összegzett a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője.

Szerinte két-háromezer kkv biztosan pályázna, ha lenne újabb beruházási felhívás. A mikro- és kisvállalkozások fejlesztési igénye jellemzően 50-70 millió forint, míg a középvállalatoké 210-230 millió. Az autóiparnak beszállító fémipari cégek például gyakran lézervágót, forgácsológépet vagy megmunkálóközpontot vennének.

Fotó: Banczik Róbert/Petőfi Népe

Bár a versenyszférában folyamatos az igény az eszközök, gépek vásárlására és az üzemcsarnokok építésére, a piaci szereplők attól tartanak a szakértő szerint, hogy ezekre nem lesz elég pályázati forrás a következő években. Igaz, hogy az idén még zajlik a már támogatást kapott projektek megvalósítása, de kérdés, mi lesz utána.

Ráadásul, ha a 2014–2020-as uniós ciklushoz hasonlóan a 2021–2027-es érdemi része is csak egy-másfél éves csúszással indul, félő, hogy évekre lelassulnak a kisebb cégek beruházásai.

Tóth Ádám Ferenc megjegyezte, hogy a kkv-k versenyképességét adaptív technológiai innovációval növelni hivatott pályázaton (Ginop-2.1.8), amelynek kerete 36 milliárd forint, elkezdték kiküldeni a nyerteseknek a támogatói okiratokat. Az érintettek 5–30 millió forinthoz juthatnak fejlesztéseikhez. A fokozott beruházási igény nem véletlen, hiszen igazán jelentős kisvállalati felhívás legutóbb két éve volt.

Igaz, akkor a termelési kapacitás bővítésére két részletben 155 (129 + 26) milliárd forint jutott, előbb 25–500 (Ginop-1.2.1), majd 5–40 (Ginop-1.2.2) millió forint volt a tét cégenként. Ám itt, több más fejlesztési iránytól eltérően a 30 százalékos vissza nem térítendő támogatással kiegészülő hitelkonstrukció (Ginop-1.2.3, 108,5 milliárd forint) is népszerű volt, a támogatottak körében jelentős volt az átfedés az „ingyenpénzes” változatokkal.

Eddig összesen 29 600 pályázat érkezett be a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program forrásaira 3437 milliárd forintos támogatói igénnyel, és 17 307 projektgazdának ítéltek oda 2525 milliárd forintot.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható.

uniós források GINOP fejlesztés kisvállalatok
Kapcsolódó cikkek