Magyar gazdaság

Jó év volt 2019, és várják a folytatást

Borsod történelmi léptékben gyorsan visszaiparosodott azóta, hogy a kilencvenes évek elején összeomlott a kohászat és a bányászat. A béreket tovább kell emelni: nehéz, de muszáj – mondta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A megye az utóbbi időben az élen járt a beruházásokat tekintve. Minek köszönhető ez?

Valóban kiemelkedő év volt 2019. Meghatározó elem, hogy a Mol Tiszaújvárosban 1,2 milliárd euró költségen poliolüzemet épít. A vegyiparban tudatos, tervszerű fejlesztés folyik. De emellett szinte minden ágazatban – például a járműiparban, a turizmusban is – jelentős gép- és technológiai beruházások történtek, üzemcsarnokok, más létesítmények épültek, épülnek. A beruházásokat a gazdaság növekedése hajtja. Örömteli, hogy a külföldi cégek mellett a hazai kis- és középvállalatoknál is élénk ez a folyamat.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A magasabb az országos átlagnál, bár a Dunán innen alacsonynak számít. A foglalkoztatás nagyon alacsony. Miért?

Ha volt hátrányos helyzetű megye a rendszerváltás után, a kilencvenes években, akkor az Borsod-Abaúj-Zemplén volt. A kohászat mint húzóágazat összeomlott, a bányákat bezárták: százezer munkahely szűnt meg. Szinte háborús pusztításhoz hasonlítható. Nemzetközi tapasztalatok szerint egy ilyen csapásból egy régió harminc-negyven év alatt tud magához térni.

Ehhez képest nagyszerű teljesítmény, hogy a mi megyénkben húsz-huszonöt év alatt sikerült újra létrehozni egy működőképes ipart. A munkanélküliség már a középmezőnyben van. A foglalkoztatás valóban alacsony, de ha azt nézzük, hogy tíz éve 45-46 százalék volt, a mostani 56 nagy előrelépés. Szomorú, hogy még mindig van körülbelül 40 ezer ember, akiket nem sikerült az elsődleges munkaerőpiacra vinni. A fele közmunkás, a többi munkanélküli. Eközben 30-40 ezer ember hiányzik a megye munkaerőpiacáról. A helyi munkaerő csak egy adott szintig tudja kiszolgálni a cégeket, már most sok területre ukrán, szlovák és török munkások érkeznek. A továbblépésben kiemelt szerepe van az oktatásnak, egyebek között a felnőttek át- és továbbképzésének.

Miért fogy ennyire a népesség?

Északkelet-Magyarország helyzete, jövedelmi viszonyai elmaradnak a Dunántúlétól. Fontos feladat itt tartani a fiatalokat. A jövedelmeken múlik, részben a vállalati kultúrán és a lakhatási lehetőségeken. Ezen csak széles összefogás javíthat: az óvodától és az iskolától a cégekig és az önkormányzatokig. A kormány családtámogatási programját pozitívan értékeljük. A bölcsődék, iskolák, szakiskolák fejlesztése folyik, és ebben is számítunk a kormányzati segítségre.

A teljes interjút a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Borsod-Abaúj-Zemplén megye beruházások megyék statisztika bihall tamás bérek interjú
Kapcsolódó cikkek