Magyar gazdaság

Régiónkban nehézkesen indulhat az 5G

Csehországban és Romániában elhalasztották az ötödik generációs frekvenciákra kiírt árveréseket, Lengyelországban pedig a szolgáltatók drágállják a frekvenciák minimumárát.

Az ötödik generációs mobilhálózatokra kiírt frekvencia-árverések lebonyolítása mindenütt kisebb-nagyobb feszültségekkel jár, de még nem fordult elő, hogy a kormány és a médiahatóság között emiatt kenyértörésre került volna sor. Csehországban mégis ez történt, Jaromír Novák, a cseh médiafelügyelet (CTU) elnöke a múlt héten benyújtotta lemondását, amit Twitter-üzenetben közzé is tett.

Állítása szerint a kormány olyan változtatásokat hajtott végre a háta mögött az árverés eljárási szabályain, amelyeket nem tud elfogadni. Cseh sajtóhírek szerint azonban Novák nem éppen jószántából mondott le, Karel Havlicek ipari és kereskedelmi miniszter íróasztalán már ott volt a felmentéséről szóló értesítés.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Az ellentétet mindenesetre valóban

az a kormánydöntés váltotta ki, amely elrendelte a 700 és 3500 megahertzes frekvenciák árverési szabályainak a módosítását.

Ennek következtében pedig az eredetileg az idei első fél évre tervezett értékesítés nyilvánvalóan késedelmet fog szenvedni, hiszen az új szabályok megalkotását eleve csupán az év közepére várják.

Havlicek a módosítást azzal indokolta, hogy a jelenlegi lebonyolítási rendszer nem volt eléggé vonzó a három eddigi szolgáltatón kívüli potenciális új belépőknek, pedig a hatóság elkülönített számukra néhány 700 megahertzes frekvenciasávot.

A negyedik szolgáltató a díjak leszorítása miatt lenne rendkívül fontos, de a CTU szabályai nem tették lehetővé egy önálló infrastruktúra kiépítésére képes új operátor megjelenését – hangsúlyozta Havlicek.

A miniszter hozzáfűzte, hogy ráadásul a módosítani kívánt eljárási rend diszkriminatív jellege miatt az Európai Bizottság is vizsgálatot indíthatott volna a CTU-val szemben.

Tovább részletek a Világgazdaság hétfői számában

Csehország 5G médiahatóság Lengyelország
Kapcsolódó cikkek