Magyar gazdaság

Befagyott a húsvéti rossz időre az MNB kamata

Áprilisban egyszer sem emelte tovább az egyhetes betét kamatának mértékét a jegybank, de erre most nincs is túl nagy szükség.

A márciusi, vártnál jobb inflációs adat – mint ismert, a KSH 8,5 százalékra mérte a fogyasztói árak emelkedését – és a viszonylag stabilnak mondható forint/euró árfolyam miatt ezúttal sem volt rákényszerülve a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy megemelje az irányadó ráta mértékét. Az egyhetes betét így március vége óta nem változott, maradt a legutóbbi kamatdöntő ülés után megállapított 6,15 százalékos szinten. 

Nem kell kapkodnia a jegybanknak a kamatokkal

A kedvezőbb inflációs adat mellett a forint árfolyama sem indokolja a további heti szintű kamatemeléseket.

A jegybanknak most nem is kell kapkodnia, ahogy azt korábban a VG-nek nyilatkozó elemzők elmondták, egyelőre nincsenek olyan kilengések az árfolyamokban sem, amelyek az azonnali beavatkozásra okot adnának, így maradhat az eredeti terv, azaz az MNB csak havi rendszerességgel, de akkor a korábbiaknál nagyobb lépésközökkel emel.

Fotó: Shutterstock

 Ennek jele volt például március végén az alapkamat 100, az effektív kamat pedig 30 bázispontos emelése. 

A forint a mai kamatdöntést az elmúlt napokhoz képest némileg erősebb helyzetből várta, az euróval szemben például már visszakanyarodott a 380-as szinttől, és ma reggel 9 körül kicsivel a 376-os vonal felett mozgott az árfolyam. 

 

egyhetes betét kamata effektív kamat MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek