Egy hónapos állást követően a Nitrogénművek újraindítja ammónia termelését a műtrágyázási szezon végén jelentkező erőteljes kereslet kiszolgálása érdekében – írja a vállalat a honlapján. A gyártást március elején állították le. 

Leáll az ammóniatermeléssel a Nitrogénművek, a gazdák tavaszra már betáraztak

Bár a Nitrogénművek Zrt. leállt az ammóniumgyártással, a a gazdáknak ez egyelőre nem jelent gondot.

A Bige László tulajdonában álló cégre a kartellezés miatt rekordösszegű, több mint 11 milliárd forint bírságot szabott ki.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

A cég közleményében azt írja: az értékesítés egyes termékek esetében folyamatos maradt március hónapban, így az újonnan jelentkező igényeket a termelés újraindításával tudja kiszolgálni a társaság, a logisztikai kapacitások szűk keresztmetszetének erejéig.

Legfelső szinten is döntöttek Bigéékről

A Nitrogénművek csoportnak a választásokig már biztosan nem kell kifizetnie a GVH-rekordbírságot.

A vállalat vezetése bízik benne, hogy a hazai mezőgazdaságban hiányzó, utolsó pillanatra halasztott beszerzések is megjelennek a piacon, Európa más országaihoz hasonlóan és Magyarország idei mezőgazdasági teljesítménye nem marad el a megszokottól.  

„Az újraindítás a tapasztalt kollégáinknak köszönhetően sikeres volt és a mai naptól 4400 tonna késztermék kerül le a szalagokról Pétfürdőn naponta, ugyanakkor a nyári szezon rendkívüli kihívások elé állítja az iparágat, a várhatóan magas szinten maradó energiaárak miatt” – mondta a cég honlapjának Fábry Eszter, a vállalat vezérigazgatója.

A Nitrogénművek hozzátette: kényszer esetén készen állnak a termelés újbóli csökkentésére vagy teljes leállítására.