2021. májusi indulása óta eddig összesen több mint hatvan, folyamatosan pedig kéthetes váltásban 8-10 beteg vesz részt a Pulmonológiai Klinika poszt-Covid rehabilitációs programjában. A résztvevők zömében súlyos koronavírus-betegségen átesett emberek, akik egy komplex felmérés után kapcsolódhatnak be a kéthetes kórházi irányítású ellátással induló, majd negyedéves otthoni rehabilitációval folytatódó folyamatba.

A résztvevők általában súlyos betegek voltak: van köztük olyan, aki több mint hatvan napot töltött ECMO, vagyis műtüdőkezelésen, illetve sok beteg hosszan gépi lélegeztetett volt. De van olyan résztvevőnk, akinél felmerült a tüdőtranszplantáció lehetősége is

– mondta Varga János, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense, aki beszámolt arról, hogy fáradtság, légzési nehézségek, a teljesítőképesség jelentős csökkenése a legfőbb tünetek, amelyeket a poszt-Covid-ambulanciáról hozzájuk kerülő betegek tapasztalnak. Ezek mellett pedig kimutatható fennmaradt légzésfunkciós probléma, illetve a röntgenfelvételeken is láthatók a betegség nyomai.

Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW / AFP

A  vizsgálatok, laboreredmények mellett a tesztek során megnézik a beteg maximális teljesítőképességét: például hatperces járástávolságtesztet, illetve kardio-pulmonális terheléses vizsgálatot végeznek, továbbá megnézik a beteg oxigénfelvételét, szén-dioxid-leadását, emellett folyamatos EKG-regisztrálás történik.

Az érintettek kor szerinti összetételéről szólva Varga János  elmondta: alapvetően 50–60 éves betegek rehabilitációja zajlik, de vannak a harmincas, negyvenes éveikben járó érintettek is.