A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lapunknak küldött válaszában megerősítette a VG korábbi következtetéseit: hiába kapcsolta le szerdán az orosz tranzitgázt Ukrajna a keleti hálózaton vis maiorra hivatkozva, ez nem befolyásolja Magyarország ellátásbiztonságát.

A MEKH azt írta, naprakész információkkal rendelkezik a hazánkba irányuló gázforgalom adatairól, és a felhasználók biztonságos ellátása érdekében folyamatos kapcsolatot tart a szállítási rendszer-üzemeltetővel, valamint az iparági szereplőkkel. A hivatal kiemelte,

Magyarország ellátása továbbra is zavartalan, a földgáz a szokásos üzletmenetnek megfelelően – több irányból – érkezik. 

A határkeresztező vezetékek jelenleg is teljes kapacitással rendelkezésre állnak, így hazánk Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud földgázt importálni.

Fotó: Kurucz Árpád

Mint megírtuk, az ukránok által lekapcsolt vezeték az országon belül Európába tartó tranzit harmadáért felelős, ám egyrészt a fűtési szezont követően aligha jelentene azonnali feszültséget a kimaradás, másrészt Oroszország az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, hogy a földgázexportját minél kevésbé tudja befolyásolni a szomszédos állam.

A MEKH adatai szerint az orosz földgázforrások egyre kisebb volumene érinti Ukrajnát, míg 2019-ben havonta 72 terawattórás adatot mértek, addig az idén csupán 31-et. A MEKH legfrissebb, márciusi földgázpiaci riportját vizsgálva az derül ki, hogy az Ukrajnából érkező vezeték csupán 0,61 százalékos importkapacitással működik, ami messze a legalacsonyabb érték a szomszédos országok közül.

Az ukrán elzárás ellenére is biztosított Magyarország gázellátása

A tavaly ősszel kötött új magyar–orosz hosszú távú földgázvásárlási szerződésben rögzített évi 4,5 milliárd köbméterből 3,5 milliárd jut a szerbiai és egymilliárd az ausztriai leszállítási pontra. Magyarországra elvben orosztól eltérő forrásból is érkezhet földgáz, meg is van hozzá az infrastruktúra. Most is jön gáz Horvátország és Szlovákia felől, idővel pedig nagyobb mennyiség remélhető Románia irányából. 

Horváth Péter János, a MEKH elnöke a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy 

az elmúlt évtizedben Szlovénia kivételével minden szomszédos ország felé kiépültek a kétirányú földgázszállító vezetékek.

Emellett biztosított a magyar–szerb interkonnektor kétirányú működése, ami hozzáférést enged a délkelet-európai földgázhálózatokhoz. A forrásdiverzifikáció szempontjából pedig az elmúlt évek legfontosabb fejleménye a krki úszó LNG-terminál üzembe állítása volt.

Az energetikai hivatal válaszában azt is rögzíti, hogy

áprilisban elindult a felkészülés a következő fűtési szezonra.

A kereskedők megkezdték a tárolók feltöltését, folyamatban van a MEKH által az egyetemes szolgáltató számára kötelezően előírt 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolása is. A jogszabályok alapján 1,2 milliárd köbméterre emelkedik a biztonsági földgázkészlet mennyisége is, azaz a jelenleg rendelkezésre álló 900 millió mellé további 300 millió köbméter földgáz betárolása lesz kötelező október 1-jéig.

A hazai tárolókban jelenleg 1,45 milliárd köbméter földgáz van, ami 23 százalékos töltöttséget jelent.