Változatlanul hagyta az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), derül ki a reggeli közléséből, így

így az effektív ráta 6,45 százalékon maradt.

Az MNB ma 13 órától rendezi meg a tendert, amelynek eredményhirdetése 15 órakor lesz. A jegybank utoljára múlt hónapban, április 28-án emelte meg az egy hetes betéti kamatot, akkor 30 bázispontos szigorításról döntött.

egyhetes betét Businessman üzletember using tablet online bankolás banking, valuta váltás exchange currency and payment, Digital marketing, Finance and banking networking, befektetés Investment of growth on currency rate, Online shopping
Fotó: Shutterstock

Legutóbbi fejlemény már, hogy az MNB alelnöke, Virág Barnabás bejelentette, hogy a jövőben lassítani fogják a kamatemeléseket.  Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két hónap rendkívüli körülményei mellett meghozott 100 bázispontos emeléseit követően megfelelő opció lehet az ütem nagyjából felével folytatni az alapkamat-emelési ciklust.

Arra is rámutatott, hogy az a következő hónapokban – hasonlóan régiónk más országaihoz – nálunk is két számjegyű tartományba emelkedik. Ugyanakkor szerinte erre nem indokolt a kamatok hasonló tartományba történő emelésével reagálni.