Magyar gazdaság

A magyar földgázszállító cég állami felügyelet alá kerülhet vész esetén

A vészhelyzetre hivatkozva a kormány a felügyelete alá vonhatja a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt.-t.

Szombat este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint a földgázszállítási vészhelyzet miatt a kormány felügyelete alá rendelheti az FGSZ Földgázszállítót.

Male,Worker,Inspection,At,Steel,Long,Pipes,And,Pipe,Elbow
Fotó: Shutterstock

A cég üzemelteti az országban megtalálható nagynyomású földgázvezeték-rendszert. Ez látja el földgázzal a vállalati szektort, az erőműveket és a nagyipari fogyasztókat. A vezetékrendszer része majdnem 6000 kilométer távvezeték, 8 kompresszorállomány, 25 fizikai betáplálási pont és majdnem 400 gázátadó állomás.

A felügyeletet - amennyiben sor kerül rá - a Technológiai és Ipar Minisztérium fogja ellátni.

A hosszú hétvégén közzétett rendelettel a kormány felkészült rá, hogy gyors intézkedéseket hozhasson, ha az Ukrajnában dúló háború veszélybe sodorja Magyarország földgázellátását. 

A rendelet szerint az energiapolitikáért felelős miniszter vezényletével az állam felügyelete alá vonhatja a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt-t. A rendelet abban az esetben lép hatályba, ha "a földgázellátási válsághelyzet vészhelyzeti szintjét elrendelő, a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett" egyedi határozat megjelenik - fogalmaz a jogszabály. Az FGSZ Zrt. közleménye szerint „a földgázellátási vészhelyzet olyan súlyos gázellátási zavar, mely során nem áll rendelkezésre elegendő gázforrás az ellátási igények kielégítésére". Jelenleg ilyenről nincsen szó.

A Mol-csoporthoz tartozó vállalat 2020-ban majdnem 89 milliárd forint bevételt produkált.

 

Magyar Közlöny FGSZ Földgázszállító kormány vezeték gázvezeték állam
Kapcsolódó cikkek