Magyarországra érkezik gáz, itt a hideg időben is tudnak majd fűteni az emberek, és a magyar ipar, illetve a gazdaság is működőképes marad – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. A műsorban felidézte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott az orosz féllel, hogy szeptemberben és októberben naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra a Gazprom. 

20220318 Kardoskút
Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Harminc fokban és kánikulában könnyű fűtésről beszélni, de most már jönnek a hidegebb napok, hetek és hónapok, és majd meglátjuk, hogy azok a politikusok, akik most bennünket minősítenek, a saját házuk táján hogyan tudnak elszámolni, hogyan állnak majd

– mondta az államtitkár.

Menczer Tamás felhívta a figyelmet, hogy az éves európai gázfelhasználás mintegy 400 milliárd köbméter, ennek majdnem a fele orosz gáz. Ezért, aki azt mondja, hogy rövid távon az orosz gázt ki lehet váltani, az egész egyszerűen nem mond igazat – jelentette ki.

Ezen a téren három tényezőt kell figyelembe venni: Európában nincs elegendő, úgynevezett LNG-terminál (vagyis a cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas üzem), ugyanakkor az egész világon nincs elegendő LNG-kapacitás, ahogy hiányzik a megfelelő infrastruktúra (vezetékek) is.

Menekülnek a német gázadó elől a cégek – Az ArcelorMittal is a távozásáról döntött

A világ második legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal is gyárbezárást jelentett be Németországban a megugró gáz- és egyéb energiaárak miatt.

A politikus hozzátette, hogy a Gazprom a szankciók ellenére 41,5 milliárd dollárnyi rekordnyereségre tett szert, ami a kétszerese a tavalyinak. „Tehát azt láthatjuk, hogy az oroszok nemhogy a pénzüknél vannak, hanem messze a várt vagy a korábbi összegek felett, Európa pedig energiaválságban van, ebből azonban Magyarország lokális kivétel.”

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a gázbeszerzéssel kapcsolatos munka folytatódik, a külügyminiszter „minden lehetséges irányban tárgyal”, vagyis keleten és nyugaton is. Az uniós ársapkáról szóló javaslat kapcsán Menczer Tamás közölte, egyetlen szempontot vesz figyelembe a kormány: az egybeesik-e a magyar érdekkel, vagy nem.

A múlt héten, pénteken az orosz Gazprom bejelentette, hogy az eredeti tervekkel szemben a háromnapos szervizelés után sem indítja újra a gázszállítást Nyugat-Európa irányába az Északi Áramlaton keresztül. Nem a Gazprom, hanem a szankciókról döntő európai politikusok hibája, hogy Európa elutasította az Északi Áramlat gázvezeték turbináinak szervizelését, ami maga után vonta a lakossági áramszámlák növekedését – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 televízió vasárnap bemutatott Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában. A ma reggeli kereskedésben a gáz ára ismét jelentősen emelkedett az európai piacokon. Szombat este a Goldman Sachs elemzői már figyelmeztettek is, hogy hiába estek sokat az árak az elmúlt héten, pillanatok alatt visszatérhetnek a fájdalmasan magas augusztusi csúcsszintek.

Jelentősen, csaknem 30 százalékkal nőtt az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén hétfőn nyitáskor. Percekkel a kereskedés 8 órai indítása után a legközelebbi, októberi határidőre 1 megawattóra jegyzése 279 euróra emelkedett, majd 255,35 euróra korrigált harminc perc múlva, ami azonban így is 18,5 százalékos növekedés a pénteki záróértékéhez képest. A drágulást a Gazprom orosz cég azon bejelentése váltotta ki, hogy az Északi Áramlat-1, az Európát döntő részben ellátó gázvezeték, amelyet korábban ütemezett karbantartás miatt három napra leállítottak, olajszivárgás miatt egyelőre nem indul újra.

A magyar gáztárolók töltöttsége fogyasztásarányosan a negyedik legmagasabb az EU-ban

Az tagállamai közül a magyar gáztárolók relatív, vagyis fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb az augusztus 28-i adatok szerint – derült ki az Aggregated Gas Storage Inventory európai platform adataiból.