Magyar gazdaság

Annyi már a betárolt földgáz, hogy a lakosságnak több mint elég

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint hazánk földgázellátása továbbra is zavartalan.

A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 4,938 milliárd köbméter, az összkapacitás 78,02 százaléka volt október 15-én a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH )adatai szerint. Az éves fogyasztásarányos töltöttség 49,41 százalék, 22,22 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál – közölte pénteken az energiahivatal.

20220318 Kardoskút
Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A betárolt 4,938 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást meghaladja (124,62 százaléka).

Az EU gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter, ám a gyorsabb betárolásnak köszönhetően az ország már teljesítette ezt a mennyiséget.

A betárolt földgázmennyiség már túlszárnyalta a 2018-as szintet is, amikor az október 15-i időpontra 4,6 milliárd köbméternyi földgáz volt betárolva.

A hivatal kommünikéje kiemelte, hogy Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a hazai földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra még a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet.

A holland energiatőzsdén a földgáz ára 7,5 százalékkal csökkent pénteken.

Orbán Viktor: Magyarország megint mentességet kapott

A miniszterelnök arról számolt be az uniós csúcs első napjának végén, hogy sikerült elérni: ha lesz is gázársapka Európában, az alól Magyarország mentességet kap. A magyar kormányfő nem először harcolt ki engedményt Brüsszelben, májusban a kőolajembargónál hasonló forgatókönyv érvényesült.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek